Почетна > Бизнис
Бизнис

Песков: Не смањује Гаспром испоруке намерно

Није било намерних акција Гаспрома са смањењем испорука гаса Европи, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да постоји проблем са турбинама.
Фото: Танјуг/AP Photo

„Треба да се обратите Гаспрому, знамо само да постоји проблем са турбинама, проблем са њиховим ремонтом. Нека турбина није враћене, негде је блокирана“, рекао је Песков одговарајући на питање новинара, извештава Тас с.

Он је такође оценио да је тренутни проблем с турбинама и последичним смањењем испорука гаса Европи резултат западних санкција према Москви.

„Нема ту ничег намерног, то је проблем који није повезан са нама“, нагласио је Песков.

Додао је да Кремљ нема информацију о могућем датуму враћања турбина и да је то такође питање за Гаспром.

Рускци гасни гигант је 15. јуна саопштио да зауставља рад још једног Сименсовог гаснотурбинског мотора на гасоводу Северни ток због истека рока за ремонт. Као резултат тога, предвиђено је да проток гаса овим цевоводом од ноћи 16. јуна падне за још једну трећину на 67 милиона кубних метара гаса дневно.

Гаспром је у уторак саопштио да је био приморан да смањи испоруке природног гаса преко Северног тока у односу на план због неблаговременог Сименсовог враћања пумпних јединица са поправке и идентификованих кварова на моторима.

Сименс Енерџи је раније саопштио да је за сада неизводљиво враћање једне од гасних турбина за Северни ток из Монтреала у Немачку, након поправке, због канадских санкција према Русији.

Bitkoin se oporavlja, trguje se za oko 21.670 dolara

Преузмите андроид апликацију.