Почетна > Свет
Свет

Песков: Надамо се да ће турбина ускоро бити инсталирана

Турбина за гасовод Северни ток 1 још није стигла после ремонта у Канади, али се Москва нада да ће што пре бити инсталирана, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Фото: Танјуг/AP Photo

Он је такође рекао да санкције уведене Русији отежавају рад Северног тока 1, пренео је Ројтерс.

Сименс енерџи послао је 24. јула Гаспрому извозну лиценцу Канаде, која омогућава транспорт ремонтоване турбине за гасовод Северни ток, пише московски Комерсант.

Лиист, позивајући се на своје изворе, наводи да због кашњења папира, турбина није 23. јула кренула из Немачке за Финску. Турбина је тада требало да крене из Либека у Немачкој до Финске, а одатле за Русију, али то није било могуће, јер Гаспром није имао потребну документацију.

Комерсант тврди да турбина која се налази у Немачкој може да буде послата у Русију тек половином недеље, али под условом да Гаспром пошаље документа неопходна за царинску контролу.

Гаспром је од 16. јуна смањио испоруке гаса преко Северног тока, наводећи као разлог проблеме са одржавањем турбина. Компанија је тада саопштила да Сименс због санкција које је Канада увела не може да врати са поправке гасне турбине.

Канада је касније одлучила да изузме опрему Гаспрома од санкција до краја 2024. године.

Habek: Putin ima gas, mi snagu

Преузмите андроид апликацију.