Почетна > Свет
Свет

Песков: Кијев да прихвати захтеве Русије за преговоре

Русија чека да Украјина прихвати захтеве за мировне преговоре, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући предлог бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера да Запад одустане од покушаја да се постигне војни пораз Русије у Украјини и истакао потребу да се Кијев убеди да се врати преговорима.
Фото: Градске инфо

„Чекамо да Кијев прихвати захтеве Москве и схвати де факто ситуацију, реалну ситуацију која постоји“, рекао је Песков на редовном брифингу, преносе Известија.

Кисинџер је у понедељак на Светском економском форуму у Давосу оценио да би се постизање неутралног статуса Украјине и њено позиционирање као моста између Русије и Европе могло замислити као крајњи циљ у тренутној ситуацији.

Кисинџер је рекао да би преговори требало да почну у наредна два месеца, пре него шо конфликт створи такве преокрете и тензије кој неће бити лако превазићи.

Навео је да би „идеална линија поделе требало да буде враћена на статус кво пре сукоба“, наговештавајући да би Украјина требало да пристане да се одрекне већег дела Донбаса и целог Крима.

Украјински председник володимир Зеленски критиковао је предлог Кисинџера, поредећи његове погледе са погледима нацистичке Немачке 1938. године.

Rusi koristili „iskander“ za udar na vojni objekat u Ukrajini (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.