Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Пешић: Нама није потребна АБА лига, морамо да се вратимо тамо где припадамо

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је, гостујући на РТС-у, да нама није потребна АБА лига и да морамо да се вратимо тамо где припадамо.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Пешић је рекао да је приликом дочека кошаркаша на балкону Скупштине Београда схватио према коме је обавезан да каже да би кошарка требало да буде циљ, а не средство за неке друге циљеве.

„То је била једна фантастична атмосфера на дочеку, на овом спектаклу који су ти дечаци и девојчице направили. Ја сам то доживео после Индијанаполиса, али ово је било на неки други начин. Тад схватиш и осетиш колико имаш одговорности према тим људима, према навијачима, према народу, колико је то важно за њих да репрезентација постиже високе спортске резултате. Ја се сад питам шта би ми требало да урадимо да увек будемо на сваком такмичењу, да увек долазимо са медаљама. Како стићи до тога? На овај начин како ми данас радимо, немогуће. Систем такмичења је превазиђен“, рекао је Пешић у емисији „Око интервју“ на Радио телевизији Србије.

Селектор је затим дао прогнозу дешавања у наредним годинама уколико се ствари не промене у систему такмичења домаће лиге.

„Мислим да ми немамо пирамиду система такмичења у којој је најважнија ствар да се производе играчи. Ми имамо у свим лигама играче који немају апсолутно никакве перспективе за будућност великих наших клубова или за репрезентацију. Највероватније, оно што ће се десити идуће године или за две године, вероватно ће Црвена звезда и Партизан добити позивницу за Евролигу, а после тога ће постати сувласници такмичења. То ће се 100 одсто десити. Шта ћемо онда? Ми не би требало да играмо АБА лигу. Ми морамо да се вратимо тамо где припадамо. Значи, ми морамо да имамо професионалну српску лигу. И то одмах, сад, на крају овог олимпијског циклуса. Да оног тренутка, кад Црвена звезда и Партизан дефинитивно добију сигурност да ће сваке године играти Евролигу, направимо лигу попут литванске“, истакао је Пешић.

Затим је објаснио да су Литванци формирали професионалну лигу и да је сваки клуб добио правила понашања, какву дворану морају да имају.

„Апсолутно све је регулисано. И они играју своју лигу и играју европска такмичења. Шта се код нас дешава? Осим Црвене звезде и Партизана, нико не игра у Европи. Ниједан клуб. И то већ годинама. И ми желимо да развијемо нашу кошарку. Шта то значи? То значи оног тренутка кад ми направимо професионалну српску лигу, јединствену српску лигу онда ће из те српске лиге бити проходност за европска такмичења. Ми би требало да се повезујемо са Европом, са светом. Ми морамо да се повезујемо са Европом. Ми морамо да будемо у Европи. Не у овом простору бивше Југославије, коју ја волим и дан данас иако више не постоји“, додао је селектор.

Истакао је да мора да се мисли на будућност.

„Са аспекта наших интереса, ми морамо врло брзо, пре свега клубови морају да изразе интерес како желе даље и где желе да се такмиче. Ја све ово говорим за будућност. Јер после Олимпијских игара ће доћи неки други селектор овде. Па после њега ће долазити други. Значи, од овог резултата, од овог сребра, шта смо добили? Видели смо људе који су дошли да подрже кошаркашку репрезентацију. Не репрезентацију, него кошарку Србије. Замислите колико ми имамо навијача. И сви би требало да навијају и за Црвену звезду и за Партизан и обрнуто како год хоћете. И за Мегу. Њима би требало понудити адекватан систем такмичења“.

На крају је Пешић објаснио да кошарка у Србији стоји на четири стуба.

„Данас у Србији кошарка стоји као и сто на четири стуба. Први је селекција. Други је применљива методика тренинга на људе које бираш – од младих до репрезентације. Треће, учешће, утицај на правила ФИБА. Ми смо мењали правила ФИБА. Ми смо утицали. Радомир Шапер је мењао правила лиге. Ми смо данима проводили разговоре у Минхену. И четврто, најважније, све може да буде овако и онако, али ако нема система такмичења, где ће ти потенцијали да се развију, ми ћемо да останемо овде где смо“, закључио је Пешић.

Lazetić: Nema mesta opuštanju, svaka utakmica je važna

Преузмите андроид апликацију.