Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Пешић: Кошарка стоји на четири стуба, падне ли један – она не постоји

Светислав Пешић, селектор кошаркашке репрезентације Србије, говори на Универзитету у Нишу на тему кошарке у Србији.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Пешић је на почетку разговора говорио о томе како би Србија требало да промени методику.

„Шта је нас довело до тога, што каже професор, ми смо и даље земља кошарке, макар сматрамо да јесмо. Ми нисмо измислили кошарку, али нисмо ни копирали. Пуно смо учинили и то што смо учили знали смо да у правом моменту применимо. Та наша креативност је јединиствена у свету. Како бити на правом колосеку у будућности. Желим да кажем ми морамо и даље кући, без обзира на медаље, некако смо се уљуљкали, па сматрамо да смо ми, иначе сматрамо да смо небески народ, али када изађеш из Србије и када живиш напољу, онда видиш да и други раде, и да нам то не смета“, рекао је Пешић и додао:

„Морамо да разумемо да неко, нешто, боље ради од нас. То ми не морамо да признамо, али да знамо да неко ради боље и да нам то не смета, већ напротив. Успешни људи, тренери, су они који су спремни да уче. То је прави пут да будеш бољи“.

Пешић је говорио и популаризацији кошарке.

„Популарност кошарке у Србији никада није била већа, под тиме подразумевам интересовање. Кошарка је постала, у читавом свету глобални спорт, као фудбал. Не постоји ниједна држава на свету где се кошарка не игра. Да ли је разлог те популарност НБА, толико нам се приближио, па можемо да гледамо сваку утакмицу. Врло је интересантно да ту популарност кошарке не прати потенцијал, популарност се повећава из дана у дан, а потенцијали нам се смањују. Када говорим о потенцијалима… смањили смо се као држава, нисмо више Југославија.“

„Организација мора да буде много боља, да проналазимо нове путеве, да се поставимо на колосек у смислу организације.“

Пешић је затим причао о четири стуба кошарке.

„Није ово никаква критика, него једноставно времена доносе нове изазове, пуно пута сам говорио о томе. Кошаркашки терен или кошарка, она стоји на четири стуба, четири ноге – то је селекција, други стуб је методика, трећа је систем такмичења, а четврта правила игре. Размрдали се једна или падне ли једна нога, терен не постоји. Тешко га је вратити. Шта то значи? То значи да селекција, говорим за врхунски спорт, не говорим о дечацима и девојчицама који желе да играју кошарку, већ о онима који могу и знају да играју, то је циљна група“, рекао је Пешић.

„Таленат није срећа, зашто није? Те таленте, ако не прати ради, од среће може да постане несрећа. Врло је кратак пут од среће до несреће. Зато и кажем, ми треба да тражимо неке нове путеве. Можда овде има од присутних који могу да кажу: “Погледај селекторе како сте изгубили од Италије? Што ниси пустио Јокића да игра 40 минута, па да умре на терену?“. Ово није тема данас да разговарамо о резултатима, то смо већ добили. У Србији имамо многе који брину туђу бригу, ти из медија, које смо и позвали овде. ’Ајде да мало разговарамо о кошарци, да се сложимо или не сложимо“, додао је.

Crvena zvezda dočekuje Čukarički, Novi Pazar gostuje u Kruševcu

Преузмите андроид апликацију.