Почетна > Свет
Свет

Перу изгласао новог председника

Педро Кастило проглашен је новоизабраним председником Перуа, неколико недеља након тесне победе народним гласовима у другом кругу избора.
Фото: PrtSc/CNN/YouTube

Изборна комисија у земљи објавила је пресуду након што је размотрила тврдње о изборним преварама од стране његовог десничарског ривала госпође Кеико Фујимори.

Господин Кастило, 51-годишњи бивши школски учитељ и синдикални вођа, осигурао је нешто више од 50% гласова.

Он ће 28. јула положити заклетву као председник Перуа.

Након што је специјално одабрана изборна порота објавила пресуду, господин Кастило одржао је говор у главном граду Лими.

„Радићемо заједно и окупити ову земљу“, рекао је господин Кастило. „Одбацићемо све што се противи демократији.“

У твиту, тренутни председник Перуа Франциско Сагасти рекао је да поздравља најаву.

„Нека ово буде почетак нове фазе помирења, консензуса и јединства“, додао је он.

Господин Кастило избио је на националну сцену пре четири године када је повео хиљаде наставника у успешан штрајк због плата.

Током своје председничке кампање, господин Кастило се обавезао да ће национализовати уносни сектор рударства и угљоводоника у Перуу и рекао да ће тежити стварању милион нових радних места у предстојећој години.

Такође је предложио поновно увођење смртне казне као метод у сузбијању криминала.

Господин Кастило победио је на прошломесечним изборима са разликом од само 44 000 гласова – победивши гђу Фујимори у њеној трећој кандидатури за председничку функцију.

И на ранијим изборима је проглашавао победу, али низ правних оспоравања гђе Фујимори одгодило је званичну пресуду изборне комисије.

Госпођа Фујимори је пружила мало доказа о својим изборним тврдњама овај пут, а Кастилова странка Слободни Перу одбацила је оптужбе. Изборни посматрачи, укључујући Организацију америчких држава, такође су рекли да нису пронашли неправилности.