Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Перформанс „Џубокс поезија на кило” одржан данас на Лиманској пијаци

Прформанс „Џубокс поезија на кило” одржан је на Лиманској пијаци, у оквиру програмског лука Калеидоскопа културе.
Фото: PrtSc/visitns.rs

Чланови Удружења грађана „Шмиранти” на тезги број 109 „продавали” су поезију великих светских и домаћих песника и то по жељи придошлих купаца. Тиме ова глумачка дружина, на потпуно иновативан начин, промовише поезију и уметност уопште.

– Идеја пројекта била је да донесемо поезију, уметност, односно, културу на сва места која нису уобичајена – објаснила је редитељка перформанса Маја Гргић. – Сматрамо да је њихово место свуда, па и на пијаци, где се људи у великом броју окупљају и размењују емоције, идеје, утиске… Досетили смо се да овде с људима размењујемо речи тако што ћемо њима да поклањамо стихове, а они нама своје мисли и утиске, од којих бисмо потом направили изложбу. Пијаца и трг још у давна времена били су простори окупљања уметника и говорника, те смо овим програмом поезију вратили тамо где и припада.

Понуда на тезги 109 бројала је укупно 22 песника. На списку су били и светски и домаћи песници, савремени, па и средњовековни, а било је и песама неафирмисаних песника придошлих из свих крајева земље. Наиме, током припреме пројекта, заинтересовани грађани Србије могли су да пошаљу ауторске песме, од којих је изабрано и изведено пет најбољих. За избор поезије заслужни су грађани, а од велике помоћи била је проф. др Милена Владић Јованов.

Посетиоци, привучени занимљивим изгледом тезге, непрестано су прилазили продавцу Александру Бошкову и поручивали интерпретације стихова омиљених песника као што су Владимир Мајаковски, Лаза Костић, Шарл Бодлер и други. Након изванредних извођења глумаца Сање и Бошка Петрова, испраћених музиком Ведрана Феризовића, уследили су громогласни аплаузи и честитке присутних. Купци су потом прилазили и исписивали импресије на табли поред тезге и с врећом стихова, које су добијали на поклон, настављали су своју пијачну куповину.

Драматургију програма потписала је Дивна Стојанов. За сценографију се побринуо Јован Дугоњић. Подршку пројекту, у продукцији „Шмираната”, пружили су Савез самосталних синдиката Града Новог Сада и Јавно комунално предузеће „Тржница”.

Promocija knjige o čuvenom novosadskom pank bendu Pekinška patka

Преузмите андроид апликацију.