Почетна > Свет
Свет

Пентагон укинуо обавезно вакцинисање војника против ковид-19

Пентагон је укинуо обавезну вакцинацију против ковида-19 за све припаднике оружаних снага САД коју је раније увела администрација америчког председника Џозефа Бајдена.
пентагон
Фото: Wikimedia Commons/David B. Gleason

Амерички министар одбране Лојд Остин навео је јуче у меморандуму да војни врх и даље подстиче све припаднике оружаних снага да се вакцинишу и приме додатне дозе, али да више неће отпуштати оне који то одбијају из верских, административних или медицинских разлога, преноси Ројтерс.

Бајден је у августу 2021. наредио да се свих 1,3 милиона активних припадника оружаних снага САД вакцинише против ковид-19 , уз противљење републиканаца.

Војни званичници су се суочили са неочекиваним отпором међу војницима према обавезној вакцинацији,а републиканци су тражили да Бајден повуче наредбу као део компромиса током усвајања Закон о националној обрани (НДАА) за фискалну 2023. годину који је амерички председник потписао у децембру.

Према подацима Министарства одбране, 3.717 маринаца, 1.816 војника и 2.064 морнара отпуштено је од тада због одбијања да се вакцинише, наводи Ројтерс.

Jelen: Limitiranje cena ruske nafte ograničilo zaradu Rusije

Преузмите андроид апликацију.