Почетна > Свет
Свет

Пентагон објавио нови пакет помоћи Украјини вредан око 2,5 милијарди долара

Министарство одбране САД објавило је данас нови пакет помоћи Кијеву у вредности од око 2,5 милијарди долара, која ће укључити оклопна борбена возила типа „Бредли“ и оклопна борбена возила пешадије типа „Страјкер“.
пентагон
Фото: Wikimedia Commons/David B. Gleason

Како је наведено на сајту Министарства одбране, помоћ ће обухватити осам самоходних противваздушних система „Авенџер“, 59 борбених возила „Бредли“, 90 оклопних борбених возила пешадије „Страјкер“, 350 вишенаменских оклопних возила „HMMWV“.

Такође, помоћ обухвата и слање више од 120.000 комада артиљеријске муниције различитог калибра. Као и неназначену количину муниције за вишецевни бацач ракета великог домета „Химарс“. Као и другу војну опрему оружје и муницију.

Министарство одбране САД у образложењу одлуке наводи да најновији ваздушни напади Кремља на критичну инфраструктуру Украјине поново показују разарајући утицај руског бруталног рата у Украјини.

„Овај пакет обезбеђује додатну НАСАМС муницију и системе противваздушне одбране „Авенџер“. Како би помогао Украјини да се супротстави низу претњи кратког и средњег домета и ојачао слојевиту противваздушну одбрану Украјине“, наводи се у саопштењу Министарства.

Додају да су САД определиле више од 26,7 милијарди долара безбедносне помоци Украјини од почетка рата у Украјини. Да укупна војна помоћ Кијеву од 2014. године износи више од 29,5 милијарди долара.

Olongren: Holandija će sa SAD i Nemačkom poslati Patriot Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.