Почетна > Свет
Свет

Пентагон: Не можемо да потврдимо изјаве Кинга, приоритет да га вратимо кући

Пентагон је данас саопштио да не може да потврди наводне изјаве америчког војника Тревиса Кинга, који је, према писању државних севернокорејских медија, рекао да жели да затражи уточиште у тој или некој другој земљи.
Фото: Wikimedia Commons/David B. Gleason

Из Пентагона је наведено да остају фокусирани на сигуран повратак војника који је прошлог месеца преко демилитаризоване зоне прешао из Јужне у Северну Кореју.

„Наш приоритет је да доведемо редова Кинга кући и да с тим циљем радимо кроз све расположиве канале“, каже се у саопштењу.

Северна Кореја је претходно саопштила да истражује америчког војника Тревиса Кинга, наводећи да је он изразио спремност да потражи уточиште у Северној Кореји или у трећој земљи.

Како преноси јужнокорејска агенција Јонхап, то је прва потврда статуса америчког војника који је прешао војну линију разграничења током обиласка Заједничке безбедносне зоне 18. јула.

„Травис Кинг је признао да је одлучио да дође у Северну Кореју јер се лоше осећао због нељудског малтретирања и расне дискриминације у америчкој војсци“, изјавио је званичник из Пјонгјанга за Корејску централну новинску агенцију.

Пре него што је прешао границу, Кинг је одслужио два месеца у затвору у Јужној Кореји због оптужби за напад, а пуштен је 10. јула.

Требало је да одлети у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успео да напусти аеродром.

Он је специјалиста за извиђање који је био у војсци од јануара 2021. године, а у Јужној Кореји је био у оквиру ротације америчких трупа.

Pomoćnik Trampa izjasnio se da nije kriv za navodno sakrivanje dokumenata

Преузмите андроид апликацију.