Почетна > Свет
Свет

Пендаровски: Све земље региона чекају напредак ка ЕУ

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски незадовољан је досадашњим процесом европских интеграција и каже да их је Европска унија практично заборавила.
Фото: WikimediaComonns/Vlada.mk

Након што је, како каже, у међувремену направљен некакав компромис са Бугарском, уз помоћ француског председништва, кренуло се у преговоре.

„Међутим, ако погледате уназад, ми смо са статусом кандидата од 2005. године, а ако тек сада почињете преговоре, нико не може рећи да смо у том погледу били веома успешни“, рекао је Пендаровски у опширном интервјуу за Агенцију Анадолија.

Истичући да то чекање није плод изостанка реформи, већ да је ту било много опструкција, Пендаровски је казао да неколико европских земаља није било заинтересовано за регион Балкана.

“Босна и Херцеговина и Косово су апсолутно заборављене државе, апсолутно заборављене. Косово не може добити визну либерализацију. И какав евроентузијазам желите у тој популацији, да буде за Европску унију“, упитао је Пендаровски.

Осврнуо се и на преговоре Црне Горе и Србије који трају 10 година и истакао да „све земље Западног Балкана чекају да напредују ка Европској унији“.

О актуелној политичкој ситуацији у Северној Македонији, Пендаровски каже да је скептичан када је реч о гласању актуелне опозиције у Собрању за уставне амандмане, који произлазе из договора са Бугарском, иако, како тврди, у до сада потписаним документима нема опасности за македонски идентитет и језик.

У Северној Македонији, каже председник, не може се постићи консензус чак ни о стратешким питањима као што су европске интеграције.

“Два главна политичка блока су толико удаљена и поларизација је толика да заиста не верујем да овде постоји минимум воље, пре свега, због понашања опозиције, да се договоре око неке две-три стратешке ствари“, каже Пендаровски.

Поводом 30. годишњице успостављања дипломатских односа између Северне Македоније и Турске, која ће бити прослављена у сутра, Пендаровски је истакао да су односи две земље на изузетно високом нивоу.

“И политички и економски, као и у нашој сарадњи у међународним организацијама, увек смо добијали максималну подршку Турске и обрнуто. Мислим да другачије не може, с обзиром на историјске везе које имамо, огромну дијаспору која се одавде преселила у Турску и обрнуто. А све су претпоставке да ће се та сарадња и даље развијати у интересу две земље и два народа“, рекао је Пендаровски.

О специјалној операцији Москве у Украјини, Пендаровски је рекао да је „Русија неприкосновени агресор у Украјини“, али према његовим речима, врло је мало људи и држава у свету које могу разговарати са руским председником, за којег је рекао да је “главни архитекта овог напада на Украјину“.

Velika Britanija nudi tehničku ekspertizu za obnovu Ukrajine

Преузмите андроид апликацију.