Како вам се чини идеја да на плус четрдесет проводите сате за шпоретом мешајући пекмез? Уколико сте мислили да су климатске промене утицале на традиционални начин припремања зимнице – варате се. Чак и младе генерације преузимају рецепте од својих мама, тата, бака и дека и сами спремају посластицу, како би и генерације које долазе знале да је слађе оно са полице шпајза него с полице маркета. Ево и зашто.
Љутово, врелог лета господњег две хиљаде двадесет и другог. Упекло одозго. Упекло и одоздо.
Саша Копиловић јуначки издржава мешајући овогодишњи род кајсије у великом лонцу на ватри своје летње кухиње.
Плодови равнице и његов напор створиће овогодишњу зимницу за његову породицу, а управо тај напор учиниће теглицу овог пекмеза слађом у односу на било коју за којом једноставно можете посегнути на полицама маркета у било које доба године.
„Битно нам је зато што знамо шта смо направили, да могла и наша деца да једу. Ето. И зато што волимо. Једноставно просто речено“, каже Копиловић.
Саша зимницу спрема из свог воћњака и повртњака. А припремање пекмеза од кајсија представља последњих година егзотичну „забаву“ јер готово по правилу кајсије „бере“ мраз још пре правог пролећа. Али не и ове године, јер је већина стабала „преживела“ мразеве, тако да се радују и деца, али и старији, јер ће бити и за добру љутовачку капљицу.
И није само кајсија на менију, већ и друго воће. Како које долази на бербу тако се припремају и казани.
Неки за пекмез, неки за ракију.
„Ова сезона је за кајсију, што сам ја чуо, осамдесет посто успела. Да није тако страшно било, како су прогнозирали и причали у марту, априлу и фебруару. А остало – чујем да су вишње слабе биле, да су трешње слабе биле, за виљамовку и за крушку су информације такве да је родила, да ће је бити, шљиве су већ кренуле да падају у берби, и да падају и да се беру“, додаје он.
Следи период мировања. Ако је додат конзерванс, онда може и да се сачека с отварањем тегли.
Али, ако замиришу палачинке, и не мора, јер ће пекмез од кајсије код Копиловића брзо бити – смазан.
Преузмите андроид апликацију.