Почетна > Србија
Србија

Пекмез наш насушни из Љутова на северу Бачке

Како вам се чини идеја да на плус четрдесет проводите сате за шпоретом мешајући пекмез? Уколико сте мислили да су климатске промене утицале на традиционални начин припремања зимнице – варате се. Чак и младе генерације преузимају рецепте од својих мама, тата, бака и дека и сами спремају посластицу, како би и генерације које долазе знале да је слађе оно са полице шпајза него с полице маркета. Ево и зашто.
Фото: РТВ

Љутово, врелог лета господњег две хиљаде двадесет и другог. Упекло одозго. Упекло и одоздо.

Саша Копиловић јуначки издржава мешајући овогодишњи род кајсије у великом лонцу на ватри своје летње кухиње.

Плодови равнице и његов напор створиће овогодишњу зимницу за његову породицу, а управо тај напор учиниће теглицу овог пекмеза слађом у односу на било коју за којом једноставно можете посегнути на полицама маркета у било које доба године.

„Битно нам је зато што знамо шта смо направили, да могла и наша деца да једу. Ето. И зато што волимо. Једноставно просто речено“, каже Копиловић.

Саша зимницу спрема из свог воћњака и повртњака. А припремање пекмеза од кајсија представља последњих година егзотичну „забаву“ јер готово по правилу кајсије „бере“ мраз још пре правог пролећа. Али не и ове године, јер је већина стабала „преживела“ мразеве, тако да се радују и деца, али и старији, јер ће бити и за добру љутовачку капљицу.

И није само кајсија на менију, већ и друго воће. Како које долази на бербу тако се припремају и казани.

Неки за пекмез, неки за ракију.

„Ова сезона је за кајсију, што сам ја чуо, осамдесет посто успела. Да није тако страшно било, како су прогнозирали и причали у марту, априлу и фебруару. А остало – чујем да су вишње слабе биле, да су трешње слабе биле, за виљамовку и за крушку су информације такве да је родила, да ће је бити, шљиве су већ кренуле да падају у берби, и да падају и да се беру“, додаје он.

Следи период мировања. Ако је додат конзерванс, онда може и да се сачека с отварањем тегли.

Али, ако замиришу палачинке, и не мора, јер ће пекмез од кајсије код Копиловића брзо бити – смазан.

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Veseljiju

Преузмите андроид апликацију.