Почетна > Свет
Свет

Пекинг послао тројицу астронаута на Кинеску свемирску станицу

Кина је данас послала тројицу астронаута на своју потпуно оперативну станицу у склопу ротације посаде, у петој људској мисији на Кинеској свемирској станици од 2021. године, саопштили су кинески државни медији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mark Schiefelbein

Свемирска летелица, „Шенџоу-16“ или „божански брод“, и троје астронаута, послати су у свемир уз помоћ ракете „Дуги марш-2Ф“ из лансирног центра Ђијукван у пустињи Гоби на северозападу Кине, пренео је Ројтерс.

Астронаути из „Шенџоу-16“ ће заменити трочлану посаду са „Шенџоу-15“, који су дошли на свемирску станицу крајем новембра.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mark Schiefelbein

Станица, која се састоји од три модула, завршена је крајем прошле године после 11 мисија са посадом и без ње, од априла 2021. године.

Прво је у свемир послат највећи модул, намењен за смештај астронаута.

Кина је већ саопштила планове да прошири стално насељену свемирску станицу, па ће следећи модул служити за спајање свемирских бродова са станицом.

На челу мисије „Шенџоу-16“ је Ђинг Хајпенг (56), старији свемирски пилот из прве туре кинеских астронаута крајем деведесетих.

Досад је три пута путовао у свемир, а два пута је био командант мисије.

Ђинг је отпутовао на станицу са Џуом Јангџуом и Гуијем Хаичаом, којима је ово прва свемирска мисија.

Очекује се да Пекинг лансира још једну мисију са посадом на станицу ове године, а до краја 2023. године, Кина ће у свемир послати свемирски телескоп величине аутобуса.

Познат као Сунтијан, што на кинеском значи „посматрање небеса“, телескоп ће покривати поље 350 пута веће него што је то чинио телескоп Хабл, лансиран пре 33 године.

Putin razgovarao sa Erdoganom – čestitke za pobedu

Преузмите андроид апликацију.