Почетна > Свет
Свет

Пекинг: Одлучно ћемо заштитити национални суверенитет

Кинеске власти ће предузети све расположиве контрамере као одговор на посету председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, саопштила је данас портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњин.
Фото: Pexels/zhang kaiyv

„Пелоси је посетила Тајван упркос упорним протестима Кине. Кина ће предузети све неопходне контрамере да одлучно заштити свој национални суверенитет и територијални интегритет“, изјавила је Хуа на конференцији за медије, преноси ТАС С.

Посета Пелоси Тајпеју „озбиљно подрива мир и стабилност у Тајванском мореузу“ и требало би је третирати „као сигнал подршке тајванским сепаратистима“, додала је она.

„Вашингтон и присталице такозване независности острва сносиће целокупну одговорност за контрамере и санкције Пекинга против САД. Сва међународна заједница сматра ове поступке Пелоси погрешним и треба да уследи казна као одговор на њих“, нагласила је Хуа, преноси ТАС С.

Пелоси је допутовала на Тајван јуче, упркос протестима Пекинга.

То је прва посета америчког званичника овог ранга Тајвану у последњих 25 година.

Кина је више пута упозоравала да та посета, уколико до ње дође, неће проћи без последица и да ће одговорити оштрим мерама.

Тајваном управља локална администрација од 1949. године када су преостале снаге Чанг Кај Шека (1887-1975) поражене у Кинеском грађанском рату и нашле уточиште на том острву.

Тајван је сачувао заставу и неколико других симбола Републике Кине из времена које је претходило доласку комуниста на власт.

Према званичном ставу Кине, који подржава већина земаља, укључујући Русију, острво Тајван је једна од кинеских провинција, наводи руска агенција.

Kongresmenka Teni zatražila da se Đokoviću dozvoli ulazak u SAD

Преузмите андроид апликацију.