Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пажња: Хибернација је много више од зимског сна!

Овај текст је само вид упозорења, уколико угледате неке од животињица у вашем дворишту, најчешће су то јежеви, знајте да они заправо нису “мртви”, већ спавају свој зимски сан.
Фото: Unsplash/George Kendall

Хибернација јежева почела је још у новембру и трајаће све до марта. Ова малена животиња вас може заварати, да помислите да није жива, јер је у свом дубоком сну и самим тим њени откуцаји срца и функције у телу успоравању како би сачували енергију.

Када смо били мали, научили смо да медведи спавају зимски сан. Међутим, они нису једине животиње које пролазе кроз процес хибернације. Сисари попут хрчака, јежева, слепих мишева, веверица и пухова хибернирају, поред њих, ту су и многи инсекти, водоземци и гмизавци.

Хибернација није само обичан сан, то је стратегија зимског преживљавања која служи да помогне животињи да преживи неповољне временске услове, када је хране мало.

Некада од исцрпљујуће потраге за ушушканим местом, јежеви заспу на и не тако погодним местима, попут улице која је прометна. Зато обратите пажњу ако их угледате у вашој близини, уколико сте у могућности, пренесите их на топло место на којем ће бити безбедни до краја хибернације.

Јежеви су угрожена врста животиња која је потпуно безбедна, а такође су и врло важни за наш екосастав.

Srpska zastava ponosno na najvišoj zgradi na svetu

Преузмите андроид апликацију.