Почетна > Свет
Свет

Павел: Немачка да преузме лидерску позицију у сектору европске безбедности

Чешки председник Петр Павел позвао је Немачку да преузме лидерску позицију у сектору безбедности, како би и друге земље Европске уније биле подстакнуте на то.
Фото: Танјуг/АР/Petr David Josek

Павел је током посете Берлину појаснио да би Немачка требало да преузме лидерску позицију у неколико области, укључујуц́и економију, безбедносне и војне напоре и реконструкцију Украјине, преноси Еурактив.

„Почињемо да пишемо ново поглавље у европској историји и уверен сам да земља попут Немачке може да одигра одлучујуц́у улогу у овој фази“, рекао је Павел после састанка са немачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером.

Како је истакао, Немачка може да покаже лидерство у бројним областима.

„Једна од њих је безбедност и одбрана, не само достизањем прага од два одсто БДП-а, вец́ и тиме што је једна од држава која може да предводи напоре да Европу учини безбеднијом, при чему мислим на јачање европског стуба НАТО-а, где Немачка може да има важну улогу“, рекао је чешки председник..

Према његовим речима, Немачка у многим НАТО пројектима делује као „оквирна нација“, што значи да обезбеђује основну војну опрему, али и логистику и командну структуру ​​мањим државама, које немају капацитете да изграде сопствене.

Seul: Severna Koreja danas ispalila više krstarećih raketa

Преузмите андроид апликацију.