Почетна > Свет
Свет

Патрушев: САД распоредиле биолабораторије у целом свету

Сједињене Америчке Државе су по целом свету, укључујући и Украјину, развиле читаву мрежу биолабораторија и фактички стварале ново биолошко оружје у њима, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на састанку о безбедносним питањима на југу Русије.
Фото:WikimediaCommons/UC Davis College of Engineering

Патрушев је навео да су ови подаци добијени током специјалне војне операције, пренео је Спутњик.

Главни руски безбедњак је предложио да се, у складу са налозима председника Русије Владимира Путина, на састанку разговара о мерама за осигуравање биолошке безбедности у регионима Јужног федералног округа.

Како је приметио, ово питање је посебно актуелно у условима када су Сједињене Америчке Државе распоредиле своје биолошке лабораторије по целом свету, укључујући и у непосредној близини граница Русије. Неке од ових лабораторија налазе се на територији Украјине, тврди он.

„Током специјалне војне операције добијени су подаци да су у овим лабораторијама војни научници из САД стварали вирусе, бактерије и токсине, а заправо – ново биолошко оружје“, рекао је Патрушев.

Према његовим речима, активна фаза стварања биолошких лабораторија у Украјини под контролом Пентагона почела је 2014. године – непосредно после државног удара који су изазвале Сједињене Америчке Државе и њени западни савезници, а чији је циљ био стварање државе непријатељске према Русији.

Peskov negira da Moskva koristi gas kao sredstvo ucene

Преузмите андроид апликацију.