Почетна > Свет
Свет

Патријарх Ватроломеј: Руска црква и Кирил су изневерили

Васељенски патријарх Ватроломеј изјавио је данас да је Руска православна црква изневерила очеве православне цркве тако што је подржала напад на Украјину.
Фото: WikimediaCommons/Kremlin.ru

Москва назива рат у Украјини специјалном војном операцијом са циљем да ослободи Украјину од фашиста, што Кијев и западни савезници називају као изговором за неиспровоцирани рат.

Руски патријарх Кирил је подржао московску акцију и његов став се проширио широм православне цркве.

Светски савет цркава је затражио од патријарха Кирила да „интервенише и посредује“ у заустављању рата, пренео је Ројтерс.

У интервјуу за грчку државну телевизију ЕРТ у уторак увече, Ватроломеј је рекао да очекује од Кирила да се супротстави одлуци руског председника Владимира Путина да нападне Украјину и да поднесе оставку, ако треба.

„Није немогуће да све цркве не осуде насиље, рат. Руска црква нас је разочарала. Нисам желео да руска црква и брат патријарх Кирил буду овај трагичан изузетак. Не знам како може себе да оправда пред својом савешћу“, рекао је Вартоломеј.

Он је казао да од Кирила очекује да устане у кључном, историјском моменту и да, ако треба, да жртвује своју позицију, да каже Путину „господине председниче, не слажем се са вама, подносим оставку“.

Mađarska: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih

Преузмите андроид апликацију.