Почетна > Свет
Свет

Патријарх Вартоломеј: Руска православна црква делом одговорна за рат у Украјини

Васељенски патријарх Вартоломеј данас је изјавио да Руска православна црква дели одговорност за сукоб у Украјини, али и да је спреман да помогне у послератном “духовном опоравку“ Русије.
Фото: PrtSc/YouTube

Како наводи Ројтерс, Вартоломеј је изазвао гнев руског патријарха Кирила када је 2019. признао новоосновану Украјинску православну цркву, као и изјавом да руске власти користе руску цркву као “инструмент за своје стратешке циљеве“.

Агенција наводи да су овакви коментари патријарха Вартоломеја врста „укора“ упућеног руском патријарху Кирила, чији је благослов инвазије Москве на Украјину, како се наводи, поделио православну цркву у свету.

“Црква и државни врх у Русији сарађивали су у злочину агресије и делили одговорност за злочине који су уследили, попут шокантних отмица украјинске деце. Наш међурелигијски дијалог мора да се фокусира на начине да се одупре и неутралише капацитете руководства Московске патријаршије да подрива јединство и да теолошки легитимише злочиначко понашање“, рекао је Вартоломеј.
Русија је раније одбацила оптужбе за отмице деце, наводећи да су деца премештена из Украјине ради сопствене безбедности, док Руска православна црква није давала коментар.

Васељенски патријарх има седиште у Истанбулу и сматра се “првим међу једнакима“ у Православној цркви, која има око 260 милиона следбеника широм света, од којих око 100 милиона у Русији.

 

Kišida u Kijevu: Ruska invazija podriva međunarodni pravni poredak

Преузмите андроид апликацију.