Почетна > Србија
Србија

Патријарх упутио саучешће поводом напада на православни храм у Гази

Патријарх српски Порфирије упутио је саучешће патријарху Светог града Јерусалима и све Палестине Теофилу III поводом напада на манастир Светог Порфирија у Гази, један од најстаријих православних храмова у свету.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

“Једна другу сустижу вести о трагедији која погађа Свету Земљу, у којој, нажалост, страдају невини људи свих вера, а ратни пожар незаустављиво гута културно наслеђе старо вековима. Са неверицом и тугом сам примио вест о страшној трагедији у којој су у манастиру Светог Порфирија у Гази, бисеру хришћанске културе, под ударима авионских бомби пострадали православни хришћани, а неповратно нестало верско и културно благо православног, а верујем и свог цивилизованог света“, наводи се у изјави саучешћа патријарха српског.

“Уверавамо вас да су молитве наше свете Српске православне цркве уз вас, ваш свештени клир и верни народ. Веома саосећамо са вама и због тога што смо и ми не тако давно искусили трагедију рата, страдања невиних и уништавања светих храмова у којима су се столећима молили наши преци. Сви православни Срби, заједно са Вама Блажењејши, моле се Васкрслом Господу да душе наше страдале браће и сестара настани у незалазном Царству своме, али и за све невине жртве у Израелу и Палестини. Нека би Господ, молитвама светог Порфирија, епископа гаског, које су хиљаде људи привеле Христу, вође зараћених страна и светске лидере упутио путем мира, јер у ратовима су сви поражени, а зло оно што уписује себи још један добитак“, поручио је патријарх, саопштено је из СПЦ.

Izraelska vojska gađala više ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Преузмите андроид апликацију.