Почетна > Србија
Србија

Патријарх Порфирије најоштрије осудио насиље над женама

Патријарх Српске православне цркве Порфирије, најоштрије је данас осудио свако насиље над женама, истакавши да је за СПЦ неприхватљиво и болно свако насиље над њима и најавио да ће СПЦ активније деловати у борби против тог великог проблема.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

У саопштењу, патријарха истиче се да је за цркву свако људско биће икона Божија, а најдостојнија и најпоштованија од целог људског рода је Мајка Божија.

„Који већи доказ од овог нам је потребан да схватимо колико Црква неизмерно поштује сваку жену, сестру и мајку као светињу и икону Божију? За хришћане су наше мајке и жене и сестре светиња. Незамисливо је и болно насиље над њима“, поручио је патријарх СПЦ.

Чињеница је да су мушкарци – кукавице и слабићи, истиче патријарх Порфирије, наводећи да су само у последње две године у Србији убили више од 40 жена, а за последњих 10 година, око 300.

„Колико је још њих које су у породицама, на радним местима и другде изложене свакојаким тортурама, Бог зна. Какви смо ми то људи када нам супруге беже из дома у сигурне куће? Колико сигурних кућа треба да саградимо да би било мање злостављаних и убијених жена и колико разних прихватилишта треба да оснујемо да бисмо помогли сваком злостављаном бићу?“, пита патријарх.

Он додаје да стога осећа одговорност и потребу да Црква тај проблем сагледа у свим његовим страхотним димензијама, и да се активније укључи у борбу против њега.

„Црква ће, макар овде у Архиепископији београдско-карловачкој, помагати сигурне куће. Она ће подстицати вернике да добровољно учествују у раду постојећих институција и центара који се брину о жртвама сваког насиља“, поручио је Порфирије.

Он каже да ће свештеници имати препоруку да, колико могу, препознају породично насиље у својим парохијама и да у сарадњи са социјалним радницима настоје да утичу да не долази до трагичних исхода.

Свештенице ће, такође, бити подстицани да у својим проповедима учесталије говоре о проблему свих облика насиља који су данас присутни у нашем друштву и породицама.

Патријарх најављује да ће се лично ангажовати на помоћи женама које су се склониле од насиља у сигурне куће, а да ће црква настојати да путем својих медија, образовних институција и издаваштва активно подиже свест о тим болним темама и о могућностима за њихово препознавање и спречавање.

„Свима који исповедају Христа Господа и сматрају себе православним хришћанима поручујемо да је сваки насилни чин над слабима и незаштићенима, додатна рана на телу Христовом! На смирење, кротост и љубав смо позвани и трудимо да се да будемо достојни призвања у заједницу вечнога живота у коју нас је призвао Бог“, поручио је патријарх Порфирије.

Srbija otvorena za saradnju sa susedima na planu migracija

 

Преузмите андроид апликацију.