Почетна > Србија
Србија

Патријарх Порфирије дочекан у Саборном храму у Паризу

Патријарх српски Порфирије свечано је данас дочекан у Саборном храму Светог Саве у Паризу, где је поручио да Срби у расејању морају да очувају своје национално порекло.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је у беседи у Саборном храму истакао да Срби у расејању могу своју децу да науче да остану верни својој историји и предању, да не забораве да су српског порекла тако што ће очувати свој духовни идентитет чувајући православну веру, наводи се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

„Да би нешто што је проистекло из руку нас људи заиста заувек имало печат лепоте оно мора да носи на себи печат Христов. И овај град где год да се окренете, без обзира на чињеницу да је пролазио кроз различите историјске тешкоће, има мноштво вредности, али готово да нема ниједне да нема на себи макар зрно печата, зрно лика Христовог без обзира да ли се то види, да ли то људи препознају или не препознају“, истакао је патријарх.

Верници имају унутрашњи закон који их позива на крст, а то значи, како је указао патријарх, на одрицање од самољубља, на борбу са својом гордошћу, на ослобађање од своје искључивости.

Он је истакао „да је најважније да имамо Христа у свом срцу“.

У Саборном храму Светог Саве у Паризу сутра ће бити устоличен епископ Јустин у трон западноевропских епископа, наводи се сајту СПЦ.

Ulaže se 200 miliona evra u obnovu Kraljeve vinarije

Преузмите андроид апликацију.