Почетна > Србија
Србија

Патријарх Порфирије богослужио у манастиру Горњак

Патријарх српски Порфирије служио је данас, на празник Ваведења Пресвете Богородице, свету архијерејску Литургију у манастиру Горњак, древној задужбини Светог кнеза Лазара у Епархији браничевској.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Како се наводи у саопсстењу Српске православне цркве, патирјарх је истакао да су сви који су били присутни у манастиру који је подигао Кнез Лазар благословени, јер се и у то време знало да српска землја и Црква без молитве не постоје.

„Међутим, често своје проблеме и искушења хоћемо да решимо својом памећу, својим способностима, својим вештинама, али показало се безброј пута да то није могуће и да је увек неопходна и благодат Божја. Ако нема молитве која извире управо из ове свете Литургије, онда заправо ми затварамо себе за дејство благодати Божје“, поруццио је патријарх.

Он је нагласио да данас славимо Ваведење Пресвете Богородице, која је најсавршенија међу људима.

Он је нагласио да послушање волји Божјој не значи ограничавање наше волје и спутавање слободе, вецх напротив, поистовећење са апсолутном слободом која је у Богу и која је Бог.

„Ако смо изван заједнице са Богом, онда смо ограничени, онда нисмо слободни, онда смо робови пролазности, онда смо жртве смрти. Оног тренутка када своју слободу спојимо са слободом Божјом, када је поистоветимо са слободом Христовом, ми разарамо највећег непријателја, оног који у потпуности држи нашу слободу у ропству. Ако смо изван Бога, онда постајемо робови смрти, робови нечастивог и робови пролазности“, нагласио је патријарх СПЦ.

Зато је Богородица, додао је, као симбол и израз наше волје и нашег определје нешто што је најдраже, најмилије, најблискије сваком човеку, јер је то личност у односу на коју имамо највећу слободу, зато што је Мајка и једна од нас.

„Отуда се и ми, где год су светиње Нјој посвећене, обраћамо скрушено и са молитвом, знајући да ће Она увек, будући да има слободу пред Сином својим и Богом нашим, и нас у тој слободи и љубави увек заступати“, поручио је патријарх.

Он је закључио да свако ко хоће да добије Царство Небеско треба да воли ближњег као самог себе.

Mali: Budžet za 2023. uravnotežen i sa dovoljno rezervi

Преузмите андроид апликацију.