Ako još uvek niste shvatili koja hrana uzrokuje refluks kiseline, u nastavku je lista najčešćih okidača.

Nakon što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od karcinoma jednjaka, povećano je interesovanje javnosti za prevenciju neprijatnog osećaja peckanja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumiranja određenih namirnica.
Ako još uvek niste shvatili koja hrana uzrokuje refluks kiseline, u nastavku je lista najčešćih okidača.
Začinjena hrana
Ako živite avanturističkim životom, razmislite dvaput o tome da to prenesete na kuvanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koje može iritirati sluzokožu jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u stomaku, povećavajući žgaravicu. Oštre začine zamenite blažim kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.
Prženu hranu
Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana sa visokim sadržajem masti, kao što je pržena hrana, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od povećane želučane kiseline.
Citrusi
Iako su citrusi bogati vitaminom C, pomorandže, limuni i grejpfrut nisu posebno nežni za gornji gastrointestinalni trakt. Pošto su bogati limunskom kiselinom, citrusi mogu povećati proizvodnju želudačne kiseline, koja je ključni krivac za gorušicu.
Kafa i kofein
Kafa nam daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali u isto vreme može povećati nivo lučenja želudačne kiseline i opustiti donji sfinkter jednjaka, što omogućava kiselinama da se vrate u jednjak. Ako se borite sa žgaravicom, pokušajte da postepeno smanjite unos kafe i birajte napitke sa malo kofeina kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.
Preuzmite android aplikaciju.