Почетна > Србија
Србија

Пастор: СВМ ће бити део парламентарне већине

Лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је данас да ће СВМ бити део парламентарне већине, да ће у Влади Србије поново имати државне секретаре, а да очекују и да имају место потпредседника парламента.
Фото: Танјуг

„СВМ ће бити део парламенарне већине, а каква ће она бити у потпуности, не знам, јер су консултације у току. Наше учешће је сигурно“, рекао је Пастор новинарима након разговора са Вучићем, који је трајао око сат времена.

Он је рекао да је у разговору било мало питања везаних за оперативне предстојеће кораке.

„Површно и кратко смо разогарали о будућој влади, у којој зелимо да преузмемо део одговорности као што смо чинили и раније – са уцешћем у раду министарстава са државним секретарима“, казао је Пастор.

Он је изразио очекивање да се разговори наставе по конституисању скупштне, о детаљима у вези са владом.

„Очекујем да дефинишемо коалициони споразум који ћемо потписати, а који је и до сада био врста путокоза о политичком деловању, законодавној делатности и обављању различитих дужности“, рекао је он.

Пастор је додао да су више разговрали о крупним и значајним политичким темама.

„Делимо забринутост за дешавања у окружењу, разговарали смо о важности суверенитета и његовог очувања. Бодрио сам председника и обећао му нашу пуну подршку да се суверенитет сачува, да се не подлегне никаквом притиску, јер ако се изгуби суверенитет, као највећи драгуљ политичког блага, можда ништа не остане“, рекао је Пастор.

Констатовао је да је много примера у прошлости да није лако издржати приртиске, али да се мора водити рачуна о интересу сопствене државе и грађана.

Пренео је да је са Вучићем разговарао и о мигрантској кризи, посебно поред границе, додајући да се радује што је полиција предузимала много енергичније мере него уобичајено, те да се нада да то није сезноског караткера, већ системског.

На питање да ли су расположени да преузму неко министарство, Пастор је одговорио да би било неодговорно да се нуде да воде министарство, али не зато што немају људе који би били спремни, образовани или одани, већ зато што немају ту врсту друштвене и социјалне присутности у амбијенту у којем се посао мора радити.

„Ми смо мањинска странка са седиштем у Суботици, мало људи знамо у Београду. За обављене послова немамо ту способност, али ћемо је лагано градити“, навео је Пастор.

На питање да прокоментарише поједине наводе да је Елвира Ковач кадидат за председника парламента, рекао је да су на коснултацијама поновили да СВМ жели да настави сарадњу и партнерски однос, учесће у раду скупштине и владе, као и до сада, што је прихваћено, а што практично значи да неће бити председница, али се нада да ће бити један од потпредседника.

Sutra moguća kiša, ali i dalje toplo do 34 stepena

Преузмите андроид апликацију.