Почетна > Србија
Србија

Пастор: Сада је вишеструки значај сарадње са Мађарском

Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) и Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изјавио је да недавни телефонски разговор председника Србије Александра Вучића и Виктора Орбана, премијера Мађарске у садашњем тренутку показује важност приближавања две земље.
Фото: Танјуг/Adrian Salai

„Живимо у времену пуним опасности када се важност сваке сарадње умногостручује, расте вредност добросуседских односа, а различити облици сарадње добијају нову тежину. То сви разумемо као срећну околност. Мислим ту на решавање мигрантске кризе, на сарадњу у области енергетике како и на сва она питања која се јављају као последица украјинске кризе“, рекао је Пастор за РТВ Панон.

Говорећи о конституисању новог сазива Скупштине Србије и формирању Владе, Пастор је рекао да ће СВМ бити део владајуће већине и да ће врло вероватно и у овом сазиву имати потпредседника Скупштине, као и да верује да ће до средине августа бити познат састав нове владе.

„СВМ је донео одлуку да не жели министарска места, али смо спремни да прихватимо да рад владе подржимо кроз позицију државних секретара, што је важно и са становишта остваривања наших политичких интереса. На разговорима са председником Србије остао је договор да ћемо да имамо онолико државних секретара колико и до сада“, рекао је Пастор и прецизирао да је реч о седам државних секретара у министарствима која сматрају најзначајнијим.

„Српска напредна странка са коалиционим партнерима са којима је изашла на изборе, Социјалистичка партија Србије са својим коалиционим партнерима и Савез војвођанских Мађара чиниће масивну политичку већину“, оценио је Пастор и додао да му није познато да ли ће још нека странка бити у владајућем блоку.

Осврћући се на Вучићеву изјаву да жели да нова влада настави пут европских интеграција, Пастор је подсетио да је „више пута већ говорио о томе да је Србија припремљенија него што је сада њена позиција у придруживању“.

„То је последица тога што Европска унија није спремна да иде у правцу проширења. Хватају се за сваку ситницу како би уназадили убрзање или напредовање у прикључивању читавог региона. Надамо се да ће бити промена у том смислу, јер се може видети да наши западноевропски пријатељи, пре свега Мађарска, ово питање држе на дневном реду и стално настоје да му дају нови замах“, рекао је Пастор.

Кад је реч о мигрантској кризи, она је, каже Пастор, и даље присутна, велики је притисак, а мигранти су у свом понашању „све слободнији, агресивнији и осећају се сигурније“.

„С друге стране, морамо да поздравимо много одлучнији наступ полиције и жандармерије“, рекао је Пастор, похваливши полицију због предузимања мера против организатора кријумчарења људи и због заплене оружја.

Он је напоменуо да мигранти отежавају свакодневни живот, поздравивши одлуку мађарске владе да повећа висину ограде на граници.

„Ако је за метар виша, теже је прећи, ако је теже прећи, онда ће то ваљда одбити оне који желе да је пређу“, сматра Пастор.

Он је нагласио да се тражи начин да се мигранти зауставе на јужној граници Србије.

„Док се то не догоди, дотле ћемо се овде горе на северу борити са последицама, и биће све теже то решавати. Надам се да ће се у догледно време створити правни, политички, технички услови да јужна граница буде јаче чувана и тада ће се тада овај проблем у великој мери решити“, закључио је Пастор.

Vučić: Jasenovac nije mit, već strašna istina

Преузмите андроид апликацију.