Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Паста од сусама – тахини, моћан лек за организам, али и укусан додатак за многе посластице и хумус

Моћан природан лек, помаже код хипертензије, снижава ниво холестерола, помаже у мршављењу!
Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Сусамова паста или тахини, тек однедавно је постала позната на нашем поднебљу. Потиче из арапских земаља, одакле се проширио на Индију, Кореју и Јапан.

Осим што има богат, путераст укус и текстуру, њена примена у кулинарству је широка као и бенефити за здравље.

Може се користити за многе посластице, колаче и торте, као и у припреми хумуса, а здравији је од кикирики путера јер готово да није уопште сладак.

Обзиром да обилује витаминима, минералима и аминокиселинама, има вишеструку предност за организам уколико га уврстите у своју исхрану:

Нормализује крвни притисак

У саставу пасте налазе се бројни антиоксиданти, калијум и биљни лигнани, који добриносе снижавању крвног притиска.

Смањује ниво лошег холестерола

Уз помоћ фитостерола (бета-ситостерола) у пасти, холестерол се држи под контрлом.

Помаже у мршављењу

Садржи искључиво здраве масти, и због велике количине протеина дуго ћете бити сити, па је ова паста одличан савезник у скидању килограма.

Његови остали бенефити су: Стимулише рад можданих ћелија, побољшава памћење и концентрацију, због присуства мангана, калијума и омега-3 масних киселина. Побољшава стање коже, и уклања акне уз пмоћ велике количине цинка.

Побољшава потенцију, и овог пута цинк игра кључну улогу, приликом чега се повећава либидо и стимулише се природна производња тестостерона.

Препоручује се женама у менопаузи, јер се природним фитоестрогенима у пасти регулише рад хормона, и смањује ризик од настанка рака дојке и јајника.

Јача нервни систем, коме су потребни витамини групе Б да би нормално функционисао, а којих је пуно у сусамовој пасти.

Постоји много рецепата, ово је један од трационалних:

Потребно је само 2 састојка-семенке сусама
-маслиново уље
-1 до 2 кашичице лимуновог сока
-морска со

Припрема:

-200г сусама пржите на сувом тигању пар минута, док не добије златкасту боју, стално мешајући.
Затим га самељите у блендеру са 2-3 кашичице маслиновог уља. По жељи, пасти можете додати и 1-2кашичице лимуновог сока и морску со, а такодје и какао, мед, ванилу или чоколаду.

Употреба:

Најбоље је узимати 3 кашике дневно, по могућству у првој половини дана, када се метаболички процеси у организму убрзавају, а храна се лакше апсорбује.
Пасту чувајте у фрижидеру у затвореној посуди, а пре употребе промешајте.

Која је идеална количина кафе у току дана?

Преузмите андроид апликацију.