Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Паспаљ: Потребан нам је квалитетан странац

Бивши кошаркашки репрезентативац Жарко Паспаљ није задовољан тренутном ситуацијом у којој се налази репрезентација Србије.
Фото: fiba.basketball

Србија није била шампион од Светског првенства 2002, а последњи пут првак Европе била је 2001.

У последњих 13 медаља наша селекција је освојила укупно четири медаље на великим такмичењима, све четири сребрно.

А тренутно је неизвестан пласман тима Светислава Пешића на Светско првенство 2023. године.

Србија је на петој позицији од шест екипа у новоформираној квалификационој групи, а крајем августа је очекују дуели са Грчком и Турском.

„Ствари нису добре већ неко време, а Душан Ивковић је о проблемима говорио пре 15 година. Начин на који смо ми радили више не постоји. Ми смо земља кошарке, али питање је у ком правцу идемо“, рекао је Паспаљ за „Максбет радио“.

Некадашњи ас Будућности, Партизана, Сан Антонио Спарса, Олимпијакоса, Панатинаикоса и Киндера подсетио је на неуспехе у последње време.

„Нисмо отишли на Олимпијске игре у Токију. Сада је под великим упитником одлазак на наредно Светско првенство, а плашим се да ће бити веома тешко да будемо и на Олимпијским играма у Паризу. Ништа се не дешава преко ноћи“, каже Паспаљ.

Као дугорочно решење Паспаљ види ангажовање странца у националном тиму.

„Потребан нам је квалитетан странац, који може да напрви разлику. Да смо га имали можда би освојили на неком такмичењу и злато уместо сребра. Мислим да нам је потребан на позицији четири, која је критична за нас. Међутим, ми ту карту нисмо искористили. Имате пример у женској репрезентацији, где смо остварили неколико сјајних резултата са страним играчицама. И нико није рекао да су оне освојиле медаљу, већ репрезентација Србије“.

Паспаљ је као пример навео актуелног шампиона Европе Словенију.

„Имате сјајан пример у Словенији, која је дошла до историјских резултата уз помоћ странаца. Ситуација је озбиљна и мора што пре да се реагује. Резултати репрезентације су директно повезани са интересовањем деце за кошарку у Србији“, закључио је Паспаљ.

“Orlići“ nadigrali Slovence i osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu

Преузмите андроид апликацију.