Почетна > Свет
Свет

Париз уверен у договор са Берлином о фискалим правилима ЕУ

Француски министар финансија Бруно Ле Мер изразио је данас уверење да ће Француска успети да постигне компромис са новом немачком владом о преобликовању фискалних правила Европске уније за суочавање с економским изазовима после пандемије ковид-19.
Фото: Pixabay/Pexels

„Уверен сам да ћемо успети да дођемо до договора о неопходној реформи Пакта за стабилност и раст који гарантује стабилност еврозоне и омогућава већи и зеленији раст“, рекао је Ле Мер на заједничкој конференцији за новинаре са ирским министром финансија Паскалом Донохоуом, преноси Ројтерс.

Он је оценио да је полемика између такозване штедљивије популације северне Европе и осталих земаља чланица ЕУ застарела.

Главно питање је сада како би Европа могла да „декарбонизује“ своју економију штитећи истовремено своје интересе на међународном нивоу у светлу успона економских сила као што су Сједињене Државе и Кина, рекао је Ле Мер.

Донохоу, који председава Еврогрупом министара финансија еврозоне, изјавио је да очекује изазовну дебату о Пакту за стабилност и раст, али и да се нада великом напретку у преговорима под француским председавањем ЕУ током прве половине 2022.

„Иако постоје различити ставови о овим питањима, постоји и свест о ономе што можемо да урадимо заједно и верујем да то можемо искористити и да ћемо постићи договор“, поручио је Донохоу.

ЕУ је прошлог месеца покренула ревизију свог фискалног правилника како би он боље одговарао новој реалност већег јавног дуга и огромних трошкова транзиције на економију са нултим емисијама.

Пакт за стабилност и раст, којим су утврђена фискална правила ЕУ, постао је комплекснији током година и био је извор тензија унутар 27-чланог блока.

Фискално конзервативне земље, попут Холандије и Немачке, традиционално су се противиле ублажавању правила, али су три странке које треба да формирају будућу немачку владу наговестиле прошле недеље у свом коалиционом споразуму отвореност за реформе.

Lajen: Južnoafrički soj je zabrinjavajući, vakcinišite se

 

Преузмите андроид апликацију.