Почетна > Свет
Свет

Париз – раздвојен реком, спојен мостовима

Река Сена је срце Париза. Као и свуда, мостови преко Сене спајају две целине, али у Граду светлости је то нешто мало другачије.
париз
Фото: Pixabay/DUOTONE_

Ова река је епицентар француске престонице, а њен потенцијал искоришћен је у потпуности. Обале су богате булеварима, шеталиштима, традиционалним књижарама, историјски знаменитим кафићима и шармантним француским квартовима од којих су неки настали стотинама година уназад, а неки тек пре неколико лета.

Како река пролази кроз центар, половине на које се дели Париз имају своја имена. Лева обала реке Сене назива се „La Rive Gauche“, што дословно значи лева обала, а десна исто тако носи име „La Rive Droite“.

Обе обале налазе се под заштитом организације „UNESCO“ , а свака од њих нуди посебно искуство боравка у Паризу.
Фото: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Rive Gauche

Лева обала Сене историјски је везана за писце, уметнике и културу кафића. Некада су ту живели Хемингвеј, Пикасо и Матис, а сада је то савршено место за посматрање париског начина живота кроз старе уличице, нешто налик петроварадинском Подграђу.

Rive Droite

Док је лева обала припала култури уметности и филозофије, десна је увек била везана за трговину. Традиционално је обала са десне стране била богатија, али то у модерним временима готово да не важи. Са ове стране Сене ипак, налазе се музеј Лувр и Тријумфална капија.


Мостови

Иако су у питању две засебне целине, повезане су више него добро. Обале спаја чак 37 мостова у Паризу, сваки са својом историјом, али и другачијим изгледом.

Неки од њих истичу се у односу на остале:

Pont Neuf – У питању је најстарији мост преко Сене, саграђен давне 1607. године за време краља Хенрија Трећег. Лако је препознатљив по својим каменим луковима.

Париз
Фото: Pixabay/kasman

Pont Alexandre III – Овај мост је нешто новији, завршен је 1900. године, а многи га сматрају најлепшим мостом у Паризу. Име је добио по руском цару Александру Трећем, како би славио француско-руске добре односе.

париз
Фото: Pixabay/jpnanterre

Pont des Arts – Мост који узима дах својом симболиком, више него архитектуром, повезује леву обалу са музејем Лувр. У питању је један од познатијих светских пешачких мостова, на чије су ограде качени катанци заљубљених парова. Ипак, недавно су уклоњени због своје тежине, а замењени су уметничким панелима.

Фото: Wikimedia Commons/Dinkum

На сличан начин планирано је и спајање две целине у Новом Саду. На стубовима бившег моста Франца Јозефа планиран је мост између леве обале, на којој се налази новосадски кеј, и десне, која је дом Петроварадину и истоименој тврђави.


Речни туризам и саобраћај

Сена је један од најбољих начина да туристички разгледате Париз. Шетња уз обале је увек опција, али веома је развијен и речни саобраћај и туризам. Неки кажу да је то и најбољи начин да се упознате са Градом светлости. Пловећи уз реку можете видети бројне знаменитости овог града, па и оне најпознатије као што су Лувр, Ајфелова кула или Нотр Дам катедрала.

париз
Фото: Unsplash/Lisa BR

Kako je London deindustrijalizovao svoje obale?

Преузмите андроид апликацију.