Почетна > Србија
Србија

Парастосом у Грачаници обележава се 19. годишњица мартовског погрома

На Косову и Метохији данас се навршава 19 година од Мартовског погрома, у коме је страдало 19 особа, уништено и спаљено око 900 кућа и 35 православних цркава и манастира и протерано преко 4.000 Срба.
Фото: WikimediaCommons/Man77

Парастос посвећен страдалима у манастиру Грачаница служиће епископ рашко-призренски и косовско- метохијски Теодосије.

Након парастоса, испред уметничке инсталације „MISSING“ у Грачаници, представници Епархије рашко-призренске, Канцеларије за Косово и Метохију и локалних самоуправа положиће беле руже, у знак сећања на све страдале.

Поводом још једне годишњице мартовског погрома биће отворена и изложба радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2022“, посвећена 17. и 18. марту 2004. године, а одржаће се и свечана Академија повећена Погрому.

Поред представника Епархије, Канцеларије за Косово и Метохију и локалних самоуправа, на академији учествују Удружења породица „Косметски страдалници“, учесници Ликовне колоније, Ансамбл „Венац“, Хор призренске богословије, глумац Народног позоришта Приштина Небојша Ђорђевић и Школа балета „Грачаница“.

У име Канцеларије за Косово и Метохију присуствоваће заменица и помоћница директора Канцеларије Душица Николић и Милена Парлић.

И у Косовској Митровици паљењем свећа и полагањем цвећа обележава се годишњица Мартовског погрома. У овом граду је 2004. године страдало двоје људи.

Повод да преко 70.000 албанских екстремиста започну етничко чишћење Срба на Косову и Метохији била је лажна вест објављена на јавном сервису такозваног Косова да су Срби криви за утапање тројице албанских дечака у селу Чабра код Зубиног Потока.

До данас за овај злочин нико није одговарао, а ухапшено је укупно 430 особа, од којих је само 67 било у затвору дуже од годину дана.

Godišnjica velikog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004 (VIDEO/FOTO)

Преузмите андроид апликацију.