Почетна > Свет
Свет

Папа Фрања за 10 година обишао 60 земаља и прогласио 900 светаца

Следеће среде, 13. марта, навршава се 10 година од како је папа Фрања изабран за поглавара Римокатоличке цркве и на том месту наследио Бенедикта Шеснаестог који се повукао са функције, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/Maurizio Brambatti/Pool Photo via AP

Некадашњи кардинал Хорхе Марио Бергољо из Аргентине изабран је за 266. папу, као први из Латинске Америке, а за време свог понтификата именовао је 111 кардинала, који су његови најближи сарадници у Ватикану и који воде бискупије широм света.

Тренутно, 123 кардинала су млађи од 80 година и према црквеном закону имају право да уђу у конклаву за избор новог поглавара католичке цркве након што папа Фрања умре или оде у пензију.

Папа је за ових 10 година посетио 60 држава и прешао скоро 410.000 км, а такође је имао више од 35 путовања у Италији, почевши од острва Лампедуза, прихватног места за мигранте у Европу, у јулу 2013., што је био његов први одлазак ван Рима.

Папа Фрања је прогласио око 900 нових светаца, укључујуц́и своје претходнике Јована XXIII, Јована Павла II и Павла IV, као и Мајку Терезу од Калкуте и салвадорског надбискупа Оскара Ромера, који је убијен 1980. године.

Бројка је непрецизна зато што укључује мученике из Отранта, становнике јужног италијанског града које су убили Турци 1480. године након што су одбили да приме ислам, наводи Ројтерс.

Папа Фрања је у својој првој посланици, „Евангелии Гаудиум“, на 225 страна изложио како би требало реформисати Католичку цркву с циљем да постане милосрднија, ближа сиромашнима и угњетаванима, и осудио светски финансијски систем због маргинализације сиромашних.

Посланица која се у преводу зове „Радост јеванђеља“, други је велики папин документ, али први који је он написао, с обзиром да је енциклику „Светлост вере“, објављену јула, готово у потпуности написао његов претходник папа Бенедикт Шеснаести пре но што се повукао са функције.

SAD žele američke rakete na ukrajinskim avionima;Seul odobrio izvoz haubica Krab

Преузмите андроид апликацију.