Почетна > Свет
Свет

Папа Фрања у понедељак слави 10. годишњицу свог избора

Папа Фрања у понедељак слави 10. годишњицу свог избора, далеко надмашивши две или три године колико је првобитно претпостављао да ће обављати ту дужност.
папа
Фото: Танјуг/AP/Alesandra Tarantino

Папа Фрања (86) одустао је од говора о пензионисању и недавно је описао папство као посао за цео живот.

Први латиноамерички папа у историји већ је оставио траг. Могао би имати још већи утицај у годинама које долазе, указује америчка агенција.

Ипак, пре једне деценије, аргентински језуита је био толико уверен да неће бити изабран за папу да је замало пропустио последње гласање. Док је разговарао са колегом кардиналом испред Сикстинске капеле.

Папа Фрања је у почетку умањивао значај проблема сексуалног злостављања свештенства. На начин који је натерао жртве таквог насиља да се запитају да ли је схватио размере тог проблема.

Папа Фрања је од тада донео низ мера које имају за циљ да црквену хијерархију позову на одговорност, али резултати су били различити.

Папа Бенедикт је уклонио око 800 свештеника. Седећи проблем је сексуално и психичко злостављање одраслих. Које врше католички свештеници чега је папа Фрања био свестан.

Наиме, нови случај се тиче једног од његових колега језуита, али изгледа да нема воље да се предузме одлучна акција, указује америчка агенција.

Stado od 150 ovaca čuva ostatke Pompeje

 

Преузмите андроид апликацију.