Почетна > Свет
Свет

Папа Фрања позвао на прекид непријатељстава у Конгу током мисе у Киншаси

Папа Фрања позвао је данас грађане Демократске Републике Конго (ДРК) да једни другима опросте и позвао све хришћане, који учествују у борбама у тој земљи, да одложе оружје и прекину вишедеценијски сукоб, у коме је настрадало више милиона људи.
Фото: Танјуг/AP Photo/Gregorio Borgia

„Народ Конга пати од рана које боле и заражен је мржњом и насиљем, док лек правде и мелем наде никада не стиже до њих“, рекао је Папа на миси под отвореним небом, која је у Киншаси окупила више од милион људи.

Позвао је окупљене да „дубоко у срцу“ нађу опроштај за сва почињена недела, како би прекинули низ „огорчености и непријатељстава“.

Грађани Конгa су папи приредили једну од најсрдачнијих добродошлица током његових иностраних путовања, од како је преузео дужност марта 2013. године, преноси Ројтерс.

Папа који је посетио Конго пре Фрање био је Јован Павле II 1985. године, када се та земља звала Заир.
Римокато
лици чине око половине становништва Конга од 90 милиона људи, а Црква игра кључну улогу организовању и вођењу образовних и здравствених установа.

Конго поседује велико рудно богатство које главни разлог константних сукоба између милитантних група и владиних снага.

Процењује се да је 5,7 милиона људи интерно расељено у Конгу, а 26 милиона се суочава са глађу и сиромаштвом, показују истраживања Уједињених нација.

Fajnenšl tajms: Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU

Преузмите андроид апликацију.