Почетна > Свет
Свет

Папа Фрања позвао на прекид насиља у Перуу

Папа Фрања је данас, током традиционалног недељног обраћања верницима на Тргу светог Петра у Риму, позвао на прекид насиља у Перуу у коме је до сада званично страдало 50 људи, преноси Ројтерс.
папа
Фото: Танјуг/Maurizio Brambatti/Pool Photo via AP

„Рецимо не насиљу, без обзира на то од кога потиче. Рецимо не новим жртвама,“ рекао је папа на свом родном шпанском језику, вративши се после на италијански.

Папа Фрања је позвао сукобљене стране на повратак на пут дијалога „међу браћом истог народа, уз поштовање људских права и закона.“

Он је реаговао на јучерашње распламсавање сукоба демонстраната и полиције у Перуу, након што је једна од најстаријих зграда у престоници изгорела до темеља, а председница Дина Болуарте обећала да ће бити оштрија према „вандалима.“

Политичка криза у Перуу је започела свргавањем и хапшењем бившег левичарског председника Перуа Педра Кастиља у децембру прошле године због покушаја да распусти Конгрес.

Педро Кастиљо је из затвора поручио да себе и даље сматра легитимним председником Перуа и позвао своје присталице на протесте против нове председнице Дине Болуарте.

Председница Перуа је одбацила позиве да поднесе оставку и распише ванредне изборе и уместо тога позвала на дијалог и обећала да ће казнити све који су умешани у немире.

Novozelandski premijer Hipkins imenovao potpredsednicu Vlade

Преузмите андроид апликацију.