Почетна > Нови Сад

Зелени град Нови Сад

Паметне, енергетски ефикасне, зграде Новог Сада (ВИДЕО)

Светски дан енергетске ефикасности обележава се данас, петог марта. У области градње, енергетска ефикасност заузима значајно место, а Нови Сад је током последњих година постао богатији за неколико паметних зграда које испуњавају све стандарде у овој области.

За неколико недеља паметна зграда IQ бизнис центра биће завршена, а она је једна од најсавременијих, енергетски независних и ефикасних пословних зграда у Новом Саду, а у њој ће се налазити и просторије трећег развојног центра немачке фабрике Континентал.

Енергетска ефикасност је појам који се односи на употребу технологије за чији рад је потребно мање енергије.

Паметне зграде су објекти код којих се у изградњи користе материјали и системи који ће допринети што мањој потрошњи енергије и што једноставнијем руковању свим садржајима. Зграда је паметна јер се прилагођава тренутној активности, расположењу, навикама и животном стилу сваког корисника, а притом остварује енергетске уштеде.

У Новом Саду зграда Ректората, Научно-технолошког центра, Института Биосенс, Вега ИТ, и многе друге су грађене у складу са енергетском ефикасношћу.

Згада IQ бизнис центра је управо једна од тих паметних зграда. Ова зграда је за сада једина у Новом Саду која се енергетским системом ослања на висококвалитетне геотермалне сонде и независна од градског грејања. Такође има савршени енергетски баланс, савремено осветљење и најквалитетнију звучну изолацију на нивоу целе зграде, што будућим корисницима простора омогућава највећи комфор.

Енергетски ефикасне зграде постале су изуезетно тражене последњих година, јер су рачуни у њима минимални, а свака од тих зграда има и такозвани енергетски пасош који је сертификат о енергетским својствима зграде – садржи податке о енергетском разреду зграде, односно потребној енергији за грејање, о квалитету зграде, као и препоруке за унапређење комфора и смањење потрошње енергије.

Нове зграде које се граде у Новом Саду, као што је IQ Бизнис центар на углу Руменачке улице и Булевара краља Петра и пословно-стамбени комплекс назван Панорама центар имају све потребне енергетске дозволе и алтернативне начине загревања и хлађења, који будућим корисницима простора омогућавају највиши конфор, као и веома ниске рачуне.

Комплекс, ове две здраде, се састоји од два објекта. Угаони објекат ИQ Бизнис Центар је претежно пословни објекат висине 12 спратова (2По+П+12). Овај зграда, простире се на укупно 9.568 квадрата на којима ће се налазити 8 станова, 16 канцеларија као и гараже у две етаже за 40 возила. Већина пословног простора биће намењено измајмљивању, док је мањи део намењен продаји.

Дуж Булевара Краља Петра I наставља се нижи стамбено-пословни објекат Панорама Центар (2По+П+7). Ова стамбена зграда од 4.800 квадрата имаће 43 стамбене јединице, док ће станари моћи да паркирају своја возила у две подземне етаже.

Обезбеђено 14 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности у Војводини

Покрајинска влада и ЕБРД за Западни Балкан потписали су уговор о кредиту у вредности од 14 милиона евра којим је предвиђено унапређење енергетске ефикасности јавних зграда у Војводини.

Пакет, који обухвата 12 милиона евра кредита ЕБРД, као и два милиона евра бесповратних средстава ЕУ, финансираће реконструкцију и енергетски ефикасне мере у 80 јавних зграда, укључујући школе, домове здравља, административне зграде, као и спортске и културне зграде у 20 општина у Војводини.

Град Нови Сад је у 2022. години обезбедио 78 милиона динара за унапређење енергетске ефикасности и то за замену столарије, уградњу изолације, инсталирање котлова и пећи на еколошки прихватљиве енергенте, као и за уградњу соларних колектора и соларних панела.

Град Нови Сад је за ове потребе обезбедио 40 милиона динара, док је Министарство рударства и енергетике пружило подршку са додатних 38 милиона динара.

У циљу успешне реализације пројеката унапређења енергетске ефикасности објеката јавне намене Град је определио средства у износу од 15 милиона динара.

Novosađanima deljene besplatne štedljive sijalice – velika zainteresovanost za energetsku efikasnost (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.