Почетна > Свет
Свет

Палестинци чекају пресуду о исељењу из Јерусалима

Израелски суд треба да одлучи о судбини Палестинаца који се суочавају са принудним исељењем у источном Јерусалиму у случају који је постао фокус међународне пажње.
Фото: Unsplash/raimondklavins

Дуго очекивано саслушање тиче се четири од више од 70 породица које се жале на наредбу да напусте своје домове у насељу Шеик Џара.

Нижи судови су пресудили да земља на којој они деценијама живе историјски припада јеврејским власницима.

Ово питање је подстакло тензије које су довеле до сукоба на релацији Израел-Газа у мају.

Након вишедневних сукоба између израелске полиције и Палестинаца који су протестовали против претњи принудног исељавања, Хамас, милитантна палестинска група која управља Појасом Газе, испалила је ракете према Јерусалиму, као одговор на израелско „узнемиравање“ у насељу Шеик Џара.

У 11 дана конфликта који су уследили, најмање 256 људи је убијено у Гази, према УН, а 13 људи је убијено у Израелу. Борбе су завршене прекидом ватре.

Високи представник Уједињених нација за људска права позвао је Израел да не ангажује никакве судске извршитеље у Шеик Џари.

Канцеларија УНа је саопштила да би исељавање Палестинаца тамо од стране јеврејских досељеника могло бити ратни злочин према међународном праву.

Израел сматра да питање надлежности у Шеик Џари није ствар државе, већ спор о приватној својини подложан одлукама судова.

Године 2003. права на земљиште у коме живе Палестинци у Шејк Џари купила је јеврејска организација која планира да развије подручје за насељавање Јевреја.

Палестинци тврдe да су они прави власници имовине, и да им то гарантује Јордан који је тамо насељавао породице након што је окупирао то подручје 1948.

Јерусалемски суд је 2020. године одбио захтев Палестинаца и потврдио налог за исељење.

 

Преузмите андроид апликацију.