Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Шта знате о палати коју чува „гвоздени човек“?

На самом углу Трга слободе и Његошеве улице, са званичном адресом Његошева 2, налази се једна од чувених новосадских раскошних објеката – палата „Гвоздени човек“.
Фото: Градске инфо

Земљиште на коме се налази ова велелепна палата првобитно је служило као Римокатоличко гробље, а касније је на том месту изграђена угаона спратна кућа, власништво Римокатоличке црквене општине.

Фото: Градске инфо
Током бомбардовања Новог Сада 1849. године и ова кућа није била поштеђена уништавања, већ је изгорела и била до пола срушена.

Касније је обновљена према сачуваним плановима. Приликом обнове овог објекта, на самом углу, изнад приземља, постављена је фигура „гвозденог човека“, по коме је кућа и названа.

Фигура представља старог ратника у металном оклопу и са хелебардом у десној руци.

Кућа је у приземљу имала локале, са седам прозорских оса окренутих ка Тргу слободе.

Фото: Историјски архив града Новог Сада
За власника објекта, Римокатоличку црквену општину, 1908/1909 изграђена је двоспратна палата у новом сецесијском стилу, чиме је изглед овог угла веома измењен.

Приликом реконструкције, плата је попримила све одлике стила сецесије: разуђена основа, велике стамбене јединице повезане пространим комуникацијама као и читава лепеза фасадног украса која прекрива улична прочеља.

Приликом ових радова, фигура „Гвоздени човек“ је задржана и постављена на место на којем и данас стоји.

Фото: Градске инфо
Како се градска администрација – Магистрат, или како је Новосађани још зову – Градска кућа више пута кроз историју селила, врло често по ненаменским и неприкладним кућама, тако се десило да је и ова палата једно време била седиште градске администрације (од 1846. до 1852. године).

У приземљу су били смештена одељења земљишних књига, пасоша и архиве, а на спрату канцеларије других служби.

Фото: Градске инфо
Оно по чему је Новосађанима још позната ова зграда је и посластичарница у приземљу.

У згради “Гвоздени човек” некада се налазила чувена посластичарница “Дорнштетер”, која је након смрти првобитног власника национализована и преименована у “Москва”, па “Загреб”, а данас је позната као посластичарница “Атина”.

У овој посластичарници се између два рата новосадска господа сладила чувеном “Сахер” тортом.

Средња генерација Новосађна и они мало старији памте ову посластичарницу по гарнираним сендвичима.

Једно време, фасада палате је била у веома лошем стању, док је Гвозденог човека напао непријатељ од ког није могао да се одбрани – рђа.
Фото: ззскгнс

Из тог разлога су предузети одговарајући рестаураторски радови, како би се овај значајан објекат за историју Новог Сада сачувао за будућа покољења.

Радови су успешно изведени, па палата „Гвоздени човек“ својим изгледом употпуњује укупан изглед главног новосадског трга, док га Гвоздени човек „надгледа“ са висине.

Због лепо украшене фасаде и фигуре оклопника, палата „Гвоздени човек“ представља један од омиљених мотива сликара и фотографа.

Због популарног холивудског филма, палата је у новије време понела и други назив – Палата новосадског Iron Man-а.

Priča o najstarijem hotelu u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.