Почетна > Свет
Свет

Пакистан: Суспендована пресуда Кану за корупцију, али остаје у затвору

Пакистански суд суспендовао је данас пресуду бившем премијеру Имрану кану за корупцију, али он неће бити пуштен на слободу, јер му је суд одредио притвор у другом предмету, изјавили су његови адвокати.
Фото: Танјуг/AP Photo/Anjum Naveed

Адвокат бившег премијера Шоаиб Шахин рекао је новинарима испред суднице да је суд наложио Каново пуштање уз кауцију, али да он нец́е бити пуштен, јер је у притвору у најмање једном одвојено случају због оптужби за одавање државне тајне.

Према налогу у који је Ројтерс имао увид, Специјални суд у Исламабаду наложио је затворским властима да Кана задржи у судском притвору и изведе га пред суду у среду.

Кан (70) нашао се у центру политичка превирања у Пакистану након што му је у априлу 2022. изгласано неповерење у парламенту.

Затворен је 5. августа након што је осуђен на три године затвора због незаконите продаје државних поклона, које је добио током премијерског мандата од 2018. до 2022, а пакистанска изборна комисија такође му је забранила учешће на изборима у наредних пет година.

Канов правни тим је уложио жалбу, тврдећи да је осуђен без права на одбрану.

Званичник Федералне истражне агенције (ФИА), који је тражио да остане анониман, рекао је да је Кан је оптужен за објављивање садржаја поверљиве депеше коју је послао пакистански амбасадор у САД и њено коришћење за политичку добит.

Канов главни помоћник, бивши министар иностраних послова Шах Махмуд Куреши, већ је ухапшен у истом случају.

Кан тврди да депеша доказује да је његово уклањање било на захтев САД, које су, како је рекао, притискале пакистанску војску да сруши његову владу, јер је посетио Русију непосредно пре њеног напада на Украјину.

Његове наводе демантовали су и САД и пакистанска војска.

Peskov: Putin ne planira da prisustvuje sahrani Prigožina

Преузмите андроид апликацију.