Почетна > Свет
Свет

Пахор сусретом са Голобом почео консултације о новој влади

Словеначки председник Борут Пахор поцео је данас консултације са представницима политичких странака у новом парламенту, како би држава што пре добила нову владу после избора одржаних 24. априла.
Фото: Wikimedia Commons/ Russian President’s official website

Пахор је најпре примио председника Покрета Слобода Роберта Голоба, чија је странка на изборима освојила највише гласова и 41 мандат од укупно 90, а за кога се сматра да ће бити будући премијер, преноси Хина.

Пахор и Голоб након састанка нису давали изјаве, али се очекује да ће обојица о даљим поступцима за формирање владе говорити поподне на конференцији за новинаре, након што Пахор заврши одвојене консултације са председницима посланичких клубова осталих парламентарних странака.

Очекује се да це словеначки председник већ данас, како је раније најавио, званично обавестити нову председницу парламента Уршку Клакочар Зупанчич да Голоба предлаже за мандатара нове владе.

Коалиција о којој је Голобова странка постигла договор са Социјалним демократима (СД) Тање Фајон и Левицом (Л) Луке Месеца имаће у 90-чланом парламенту 53 гласа, а владу би могла да подрже и два посланика који представљају мађарску и италијанску мањину.

Голоб, Фајон и Месец сутра ће и званично потписати већ усклађени коалициони споразум својих странака.

Ukrajina: Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Преузмите андроид апликацију.