Почетна > Свет
Свет

Пад продаје аутомобила у Русији 61,6 посто у новембру на годишњем нивоу

Пад аутомобилског тржишта у Русији настављен је у новембру, при чему је продаја возила потонула за 61,6 одсто на годишњем нивоу, саопштило је данас Удружење европских предузећа (АЕБ).
rusija ulica automobili sneg
Фото: Unsplash/Egor Myznik

Продаја је почела да пада откако је Москва у фебруару покренула специјалну војну оепрацију у Украјини, након чега је Запад увео санкције које руским компанијама онемогућавају приступ ауто деловима и пошто је неколико страних произвођача напустило ту земљу или обуставило пословање у њој.

Према саопштењу АЕБ-а, у Русији је у новембру продато 46.403 возила наспрам више од 120.000 јединица продатих у истом месецу 2021, а од почетка године до сада продаја је пала за 60,9 процената, преноси Ројтерс.

Будући да санкције спутавају способност Русије да одржи рад виталних индустрија, Москва је послала Индији листу за потенцијалну набавку више од 500 производа, укључујући делове за аутомобиле, авионе и возове.

Аналитичари кажу да је ограничена потражња у привреди, услед пада животног стандарда и раста инфлације, такође задала ударац овом сектору.

Русија је прошлог месеца покренула производњу иновинарног модела Москвича, аутомобилског бренда из совјетске ере, у фабрици у близини Москве коју је напустио француски Рено.

За проиводњу новог Москвича, који је заснован на дизајну, инжењерингу и платформи кинеске ауто компаније ЈАЦ, испоручују се делови из Кине.

RIA: Rusija izvršila masovan napad na ukrajinski sistem vojne komande

Преузмите андроид апликацију.