Почетна > Србија
Србија

Пад броја новозаражених у Србији, струка и даље позива на поштовање мера

Од почетка епидемије у Србији су регистрована 1.241.492 случаја коронавируса.
Фото: Pixabay/KitzD66

Од последица ковида преминуло је 11.385 особа. Проценат смртности је 0,92 одсто. На болничком лечењу тренутно је 5.116 пацијената, од којих је 205 на респиратору, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика у Србији је повољнија. Опада број новозаражених на дневном нивоу, али и даље је велики број преминулих од последица заразе коронавирусом.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.631 особе од тестираних 16.737. Од последица заразе преминуло је 50 људи.

Мањи је број прегледа у амбулантама, као и пацијената на лечењу у ковид болницама, али и грађана који чекају испред ковид амбуланти.

Редови се сада праве на пунктовима за вакцинацију и за прву и за бустер дозу.

Струка поручује да је пад броја новооболелих добар податак, али да нема аргумената за опуштање те да је поштовање мера кључно.

“Смањење броја новооболелих је добар статистички податак, али још нема довољно аргумената за опуштање, јер имамо 5.400 људи у ковид болницама, више од 200 људи на респираторима и дневно умире између 50 и 60 људи”, рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Карактеристика овог талас је та да и деца развијају тежи облик болести и да нека заврше на респиратору.

Имунолог др Срђа Јанковић наводи да су у највећем ризику деца са хроничним обољењима, неуролошким сметњама и имунодефицијентна деца, али и да више од половине све деце која су лечена у интензивној нези због ковида нису претходно имала видљиве факторе ризика.

“То јесте разлог зашто заговарамо и вакцинацију између осталог и деце иако нису можда примарно ризична група”, поручио је Јанковић.

Razmisliti o produžetku raspusta

 

Преузмите андроид апликацију.