Још једна „сиромашна“ храна која је, изгледа, изгубила битку са савременим начином исхране је просо. С обзиром на све што ово хранљиво зрно може да понуди, то је права штета.
Просо је округла, врло ситна житарица жуто-беле боје и слатког укуса.
Зрно је прекривено љуском која се мора уклонити пре конзумирања. Једна је од ретких житарица која не садржи глутен.
С обзиром на све већи број људи са алергијом на овај протеин, просо је прилично неправедно занемарен у савременој исхрани.
Поред тога, садржи много витамина и минерала као што су калцијум, калијум, јод, магнезијум, али и гвожђе и влакна.
Такође, просо садржи кључне аминокиселине које помажу у изградњи и обнављању мишића и ћелија коже.
Богата је и угљеним хидратима који се споро вари, због чега брзо даје осећај ситости и помаже у процесу мршављења.
Садржи природне масти неопходне за апсорпцију витамина, укључујући каротен и витамин Д. Такође је добар избор за дијабетичаре.
Кардиолози га препоручују као намирницу коју треба јести што чешће јер је пуна калијума, који помаже у борби против срчаних обољења, нормализује крвни притисак и јача крвне судове.
Једна је од најбољих намирница за чишћење бубрега, али и за појаву каменца или песка у бубрезима. Такође позитивно утиче на уринарне инфекције и подстиче излучивање мокраће.
Koji su najzdraviji prelivi za salatu: Treba ih umereno i pametno koristiti
Преузмите андроид апликацију.