Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ову намирницу многи једу за доручак и зато су уморни од сабајле

Нутриционисти упозоравају да овом храном не започињете дан.
Фото: Pexels/Cottonbro studio

Доручак је најважнији оброк током дана и зато је јако важно које намирнице бирате ујутру.
Здрава храна је потребна како бисмо тело напунили енергијом, а свако ујутру жели да буде полетан за нове радне победе.

Управо због тога је важно променити лоше навике у исхрани.

Многи воле да једу инстант житарице, пецива па чак и месо за доручак, али нутриционисти упозоравају да једноставни угљиени хидрати и тешка протеинска храна доводе до умора.

– Као резултат човек долази на посао већ уморан, а пред њим је осам сати рада. Пржено месо је богато протеинима, али таква храна није погодна за доручак. Чињеница је да се дуго пробавља због чега се тело умара – објаснила је нутриционисткиња Анђелика Дивал.

– Није мали број оних који дан започињу кашом, што је добро ако не говоримо о инстант варијантама. Оне су препуне једноставних угљених хидрата који терају гуштерачу да активно ради и производи инсулин. Због тога што ниво шећера у крви прво нагло скочи, а затим брзо падне, осећамо умор – објаснила је Дивал.

Нагласила је да треба јести житарице које се кувају, а не оне које се само прелију кипућом водом.

– У таквим житарицама, угљени хидрати су сложени, не изазивају скакање нивоа шећера. Сама житарица се дуго пробавља, а осећај ситости до ручка ће сигурно остати – појаснила је нутриционисткиња.

Она је истакла и да пецива нису прикладна за доручак.

– Немојте наседати на рекламе у којима људи започињу јутро кроасаном и шољом кафе. Разлог је исти – брзи угљени хидрат – рекла је Дивалова.

Svakodnevne navike zbog kojih izgledamo četiri godine starije

Преузмите андроид апликацију.