Нутриционисти упозоравају да овом храном не започињете дан.
Доручак је најважнији оброк током дана и зато је јако важно које намирнице бирате ујутру.
Здрава храна је потребна како бисмо тело напунили енергијом, а свако ујутру жели да буде полетан за нове радне победе.
Управо због тога је важно променити лоше навике у исхрани.
Многи воле да једу инстант житарице, пецива па чак и месо за доручак, али нутриционисти упозоравају да једноставни угљиени хидрати и тешка протеинска храна доводе до умора.
– Као резултат човек долази на посао већ уморан, а пред њим је осам сати рада. Пржено месо је богато протеинима, али таква храна није погодна за доручак. Чињеница је да се дуго пробавља због чега се тело умара – објаснила је нутриционисткиња Анђелика Дивал.
– Није мали број оних који дан започињу кашом, што је добро ако не говоримо о инстант варијантама. Оне су препуне једноставних угљених хидрата који терају гуштерачу да активно ради и производи инсулин. Због тога што ниво шећера у крви прво нагло скочи, а затим брзо падне, осећамо умор – објаснила је Дивал.
Нагласила је да треба јести житарице које се кувају, а не оне које се само прелију кипућом водом.
– У таквим житарицама, угљени хидрати су сложени, не изазивају скакање нивоа шећера. Сама житарица се дуго пробавља, а осећај ситости до ручка ће сигурно остати – појаснила је нутриционисткиња.
Она је истакла и да пецива нису прикладна за доручак.
– Немојте наседати на рекламе у којима људи започињу јутро кроасаном и шољом кафе. Разлог је исти – брзи угљени хидрат – рекла је Дивалова.
Svakodnevne navike zbog kojih izgledamo četiri godine starije
Преузмите андроид апликацију.