Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Овонедељна дешавања у Новом Саду

Дошли смо до средине месеца јануара, овај месец знамо сви да делује као да траје заувек. У овој јануарској недељи интересантних догађаја има прегршт.
Фото: Градске инфо
Ледена шума, последњи дан 15. јануар

Након месец дана дружења, забаве и клизања, „Ледена шума“ ће овог викенда у Дунавском парку обележити крај 7. сезоне.

У недељу, 15. јануара од 20 часова почеће журка затварања уз свирку бенда „Негде између“ који ће и званично затворити зимску сезону 2022/2023.

Смене клизања у „Леденој шуми“ су на дневном нивоу распоређене у седам термина који трају по сат и по времена а радно време клизалишта је од 9.00 до 22.30 часова.


„Abba Symphonic Show“ 15. јануара у СНП-у
Фото: PrtSc/snp.org.rs

Предиван концерт који је посвећен легендарном шведском бенду, једном од најпопиларнијих поп бендова свих времена, обележава 50 година свог постојања. Abba Symphonic Show вам доноси највеће хитове у симфонијском руху.

Оркестар ће наступати заједно са Real Abba Tribute бендом, једним од најбољих у свом жанру.

Заједно ће спровести публику кроз историју стварања Abba бенда кроз своје костиме, плес и изузетно музичко изводјење. Вратиће вас у време када је Abba доминирала интернационалним радио листама. За време своје каријере Abba је продала преко 400 милиона албума у оериоду од 1972-1982. и тиме оборила многе светске рекорде.

Чланови бенда су Agneta Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson и Anni-Frid Lyngstad.

Први деби на музичкој сцени имали су победом на такмичењу за Песму Евровизије где су однели победу песмом Waterloo. Успон њихове каријере почиње песмом S.O.S а цео свет су освојили хитом Mama Mia. Снимили су осам студијских албума и остали су у срцима публике кроз небројено много телевизијских емисија, радиа и наравно, захваљујући мјузиклу Mama Mia који је такође постао и филм.

Немојте пропустити овај спектакл, 15. јануар у 20:00 часова у Српском народном позоришту.


Изложба Галерије наивне уметности из Ковачице на СПЕНС-у

Изложба Галерије наивне уметности из Ковачице постављена је у Галерији МАЦУТ на СПЕНС-у и може да се погледа до 16. јануара.

Јавна установа, Галерија наивне уметности у Ковачици, основана је 15. маја 1955. године, под окриљем Дома културе „3. октобар“ Ковачица и била је то прва сеоска галерија слика на подручју целе Југославије. Скупштина општине Ковачица, 15. децембра 2008. године, оснива Галерију наивне уметности као посебну установу, независну од Дома културе.

Галерија наивне уметности је подарила свету нека од најзначајнијих имена у домену уметности наиве, попут Мартина Јонаша, Зузане Халупове, Јана Књазовица…, чије слике су уврштене у најзачајаније светске музејске и галеријске колекције, као и приватне збирке познаваоца уметности.

Главна делатност Галерије наивне уметности огледа се у очувању, неговању и промоцији традиције самоуког сликарства. Захваљујући уметности наиве годишње Ковачицу посети близу двадесетхиљада туриста са свих меридијана света.

Галерија наивне уметности је за свој дугогодишњи рад добила низ признања , награда и одликовања. Једно од најзначајнијих је Орден Карађорђеве звезде II степена, које је примила 2017. године, од стране председника Републике Србије.


Нова изложба у Галерији МАЦУТ, 17. јануар

Свечано отварање изложбе слика уметника Ивана Карафиловског биће у Галерији МАЦУТ, у уторак, 17. јануара у 19 сати.

Иван Карафиловски је рођен 1981. године у Панчеву. Сликарством се бави две деценије. Ради искључиво техником уље на платну, у најширем тематском оквиру, маниром хиперреализма и магичног реализма.

Своја дела излагао на већем броју колективних и дванает самосталних изложби. Организатор и учесник међународних ликовних колонија у земљи и иностранству. За свој рад добио више награда и признања.

Награде и признања:

 • Special prize painting  Palm Art Award 2020, Quedlinburg 08. 01.2021.

• Златна плакета, награда појединцу за допринос културној промоцији Општине Ковачица и Републике Србије у земљи и иностранству, за ликовно стваралаштво у 2019-2020. години, Ковачица, август 2021.

• Диплома, Трећа награда, на двадесет првој смотри ликовних уметника аматера Војводине, Бачка Паланка 15.11.2020.

• Награда  “Mention” ен сецтион пеинтуре „Art Capital “ La Société des Аrtistes Français, Гранд Пале, Париз 12-16.02.2020.

• Повеља захвалности, добротвору Матице српсе за сарадњу, помоћ и подршку у 2019. години. 30. 12. 2019.

• Специјална плакета, за успешно учешће на Деветом Банатском ликовном салону,
КОЦ „Вук Караџић“, Пландиште, мај 2016.

• Златна плакета, награда појединцу за допринос културној промоцији Општине Ковачица и Републике Србије у земљи и иностранству, за ликовно стваралаштво у 2015. години, Ковачица, март 2016.

• Диплома, Шеснаеста смотра ликовних уметника аматера Војводине, Конгресни Центар „Велика тераса“, Палић, новембар 2015.

• Плакета за освојено прво место, Шеснаеста Зонска смотра ликовних стваралаца Војводине Пландиште 2015, КОЦ „Вук Караџић“, Пландиште, октобар 2015.

• Диплома, Трећа награда, Светосавски ликовни салон, Дом културе, Вучје, јануар 2015.

• Диплома, за освојено прво место у категорији сликарство и свеукупни победник Осме међународне изложбе уметника, Културно-туристички центар „Стефан Немања“, Лапово, септембар 2014.


Изложба фотографија Јана Вала у Музеју Војводине 17. јануара
Фото: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs

У уторак, 17. јануара у 19 часова у Музеју Војводине биће отворена изложба фотографија под насловом „Кажем град – мислим на људе“ која ће представити стваралаштво новосадског фотографа Јана Вала.

50 радова у црно-белој техници осликава виђење града у коме је у центру пажње посматрача увек човек. Фотографије на изложби тумаче град само као позорницу на којој се непрекидно одвија живот.

Изложба ће бити отворена до 31. јануара.

Јан Вало је рођен 29.11.1964. Живи и ради у Новом Саду, запослен је у маркетингу Енерготехника Јужна Бачка. Фотографијом се активно бави преко 20 година.

Излагао је и освајао многобројне награде на изложбама у Србији и иностранству.  Прву самосталну изложбу под насловом На путу судбине имао је у родном Кисачу 2018. године.Тренутно је у статусу кандидата мајстора фотографије Фото савеза Србије.


Овонедељна дешавања у Герили

Герила бар је новосадски паб који постоји од 2007. и један је од најпосећенијих локала тог типа у граду. Од марта 2016. се налази у новом, четири пута већем простору, на Трифковићевом тргу 3 – у срцу Новог Сада.

Фото: PrtSc/Facebook.com/GerilaNS

Викенди су резервисани за свирке ауторских и цовер бендова и наступе ДЈ-ева различитих музичких жанрова, док се радним данима приређују вечери станд уп комедије, квизови, промоције музичких издања, гледање утакмица…

Један од симбола Герила бара је чувени бесплатни пикадо, уоквирен приступачним ценама пића и забавном атмосфером.

Екипа из Гериле одмара до половине јануара, па наставља устаљеним темпом уз Комедија НС.

Распоред за јануар:

16. јануар – Срни хумор ( Ана Златановић, Јелена Мандић, Ненад Стефановски, Александар Перишић, Филип Угерновић, Никола Силић)

22. јануар – Пеђа Бајовић („Мушкарац“)

24. јануар – Срђан Олман, Иван Шарић („442“)

29. јануар – Војвођанско вече (Небојша Грујић, Жарко Медар Куба, Душан Варничић)


Репертоар Позоришта младих за ову недељу
Фото: PrtSc/Instagram.com/pozoristemladih/

Репертоар Позоришта младих за јануар месец погледајте ОВДЕ.


Репертоар Српског народног позоришта за ову недељу
Фото: Градске инфо

ОВДЕ погледајте репертора за ову недељу.


Репертоар Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz за ову недељу
Фото: Градске инфо

ОВДЕ погледајте репертора за ову недељу.

Уживајте!

Koji muzičari su posvetili svoje stihove Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.