Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Овонедељна дешавања у Новом Саду

Остало је још пар дана до краја новембра. Ове недеље улазимо у децембар који ће бити као и сваке године у нашем граду пун магије и чаролије, празнична атмосфера ће се осетити на сваком ћошку нашег Новог Сада.
Фото: Градске инфо

Ево шта вас очекује у Новом Саду ове недеље:

Гитаризација, 30. новембра у амфитеатру музичке школе „Исидор Бајић”

Након успешне београдске премијере, публика у Новом Саду ће имати прилику да чује пет нових композиција за класичну гитару савремених српских аутора које ће извести Марија Рашић на гитари. Концерт ће се одржати у амфитеатру музичке школе „Исидор Бајић” са почетком од 20:00 часова.

На програму ће бити дела Душана Богдановића, Ивана Вукосављевића, Светозара Нешића, Дамјана Јовичина, Стевана Ковача Тикмајера и Властимира Трајковића.

Улаз на концерт је бесплатан, а пројекат је подржан од стране СОКОЈ-а (Организација музичких аутора Србије).


Шломо Минц & Војвођански симфонијски оркестар у Синагоги, 30. новембра
Фото: Градске инфо

Програм: Дворак: Концерт за виолину и оркестар у а-молу, оп. 53. Брахмс: Симфонија бр.2 у Ф-дуру, оп. 73

Улазница за концерт могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344) радним данима од 9:00 до 13:00, као и два сата пред почетак концерта у холу Синагоге.


Децембарски Змајдани, 1. децембар у Позоришту младих, Дигиталном омладинском центру и у Градској библиотеци 

Змајдани су мултимедијални програми за децу и младе, а централни део програма чини Фестивал монодраме за децу. Предвиђени су и књижевни сусрети, промоције нових књига за децу, мултимедијалне радионице и Змајев дан, програм који се одржава 6. децембра на дан рођења Јована Јовановића Змаја. На овој свечаности уручују се награде: „Раде Обреновић“, аутору најбољег романа за децу и младе у протеклој продукцијској години и „Сигридруг“, најуспешнијим остварењима на Фестивалу монодраме за децу. У част награђених и публике, млади таленти приређују концерт класичне музике.


Новосадски Зимзоленд на Тргу слободе од 1. до 28. децембра
Фото: Instagram.com/zimzolend

На Тргу слободе и ове године ћемо уживати у фестивалу празничног расположења и новогодишњег духа у Новосадском Зимзоленду.

Очекује вас празнични избор домаћих производа, медењаци, бомбоне, колачи, кувано вино, али и велики избор сувенира и рукотворина.

На бини у облику јелке чућете распеване дечије хорове, а током викенда музички програм употпуниће свирке бендова и ДЈ вечери.

Дођите по омиљени зимски напитак и слаткиш и препустите се чарима Зимзоленда.

Свечано отварање биће 1. децембра уз бенд Банда дрвена.


41. Ноћни базар на Рибљој пијаци 2. децембра
Фото: PrtSc/Facebook.com/trg.preduzetnistva

Традиционално, на тезгама  излагача биће преукусне домаће хране, сухомеснатих производа и колача, најквалитетнијих вина, ракија, ликера и точеног пива, и као и увек, уникатних рукотворина, накита, аксесоара и одевних предмета за децу и одрасле.

На Базару, биће уприличен и музички програм, праћен сјајном атмосфером и расположењем излагача и посетилаца.

Дођите да заједно пружимо подршку малим произвођачима, и да базаримо и пазаримо најквалитетније домаће производе.

Овај Новосадски ноћни базар ће почети у 17:00 и трајаће до 23:00 часа.


„Green Love“ фестивал, 2. децембра на Новосадском сајму

Први део децембарске авантуре предводиће даме – Rebeкah, Assar и Eнџи, док је наставак заказан за 9. децембар када ће наступити Методи Христов, РанчаТек и Милош Вујовић.


Зимски Блоксток  у СКЦНС Фабрика, 3. децeмбар
Фото: facebook/Blokstokfestival

Публика ће у Фабрици у Кинеској четврти моћи да чује како старе, добро познате хитове који имају култни статус, тако и да премијерно присуствују промоцији новог студијског албума „Карамба!“

Организатори фестивала истичу је да долазак овако великог и утицајног бенда са каријером дугом 42 године на Блоксток даје зимском издању фестивала нову димензију и обећавају највише стандарде техничке реализације и концерт за памћење.

„Као предгрупе Забрањеном пушењу, наступиће два млада новосадска састава „Neon“ и „Прљава Фреквенција“, победници конкурса за демо бендове који је Блоксток организовао пред јулско издање издање фестивала у Железничком парку. Овим желимо да младим неафирмисаним бендоЗивима пружимо континуирану подршку током целе године“ – истакао је Марко Танчик, директор фестивала.


Фестивал фолклора Срба из региона у Српском народном позоришту 4. децембра

Фестивал фолклора Срба из региона је репрезентативна манифестација која чува и негује нематеријално културно наслеђе Срба из региона. Фестивал је ревијалног карактера и окупља велики број културно-уметничких друштава Србије, које чине Срби пореклом из региона, и који уз игру и песму евоцирају успомене и одржавају животну нит са завичајем. Фестивал има регионални карактер и поред KУД-ова из Србије учествују и KУД-ови из Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ, као и KУД-ови из држава региона који раде на очувању културног наслеђа Срба у региону. Широм Србије, а нарочито Војводине, данас активно ради велики број културно-уметничких друштава и певачких група које негују бисере српске изворности. Овај Фестивал је од изузетног значаја за очување српског културног наслеђа, како Срба из региона, тако и Срба у Србији. Манифестација има изузетан значај за друштвену заједницу, јер подстиче очување и преношење знања о елементима нематеријалног културног наслеђа Срба и показује јединство и недељивост српског народа.

Уживајте!

Park koji su Novosađani zaboravili – gde se nalazi i zašto ga treba posetiti? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.