Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Овонедељна дешавања у Новом Саду

Остало је још десет дана до краја месеца новембра, али и у овој недељи интересантних догађаја има прегршт.
Фото: Градске инфо

Ево шта вас очекује оне недеље у нашем граду:

Мултимедијална изложба „Суба соба“ од 20. до 26. новембра у Креативном дистрикту
Фото: PrtSc/visitns.rs

Структура ове интерактивне инсталације базирана је на представљању живота и рада пионира електронске музике на простору бивше Југославије, Митра Суботића Субе, на основу артефаката, докумената, архива, аудио и видео материјала.

Публика ће имати прилику да присуствује аудио и видео презентацији Субиних радова насталих до одласка у Бразил 1990. године, али и да види артефакте везане за његов живот и рад. Уз то, биће одржана и промоција компакт диска „Суба бефоре Суба“ на ком ће се наћи Субина музика различитих жанрова по избору његовог пријатеља и стрип цртача Зорана Јањетова Јање, као и промоција књиге аутора Лазара Џамића.


Герила бар, Трифковићев трг 3

У Герили вас овај месец очекује пуно смеха. Заказани наступи за новембар су ту.

20. новембар, Андрија Дабановић

27. новембра, Александар Перишић

Више детаља пронађите на Фејсбук страници Гериле.


Концерт бразилске певачице CéU 20. новембра у Градској концертној дворани

Албум под називом „CéU“ истоимена певачица објавила је 2007. године и била је номинована за Греми у категорији светске музике. Њен први албум појавио се на броју један на Билбордовој „Heatseeker” и „World Music” листи, и на броју 57 на Billboard Hot 100. То је била највиша позиција на америчкој листи коју је бразилски уметник икада постигао од Аструда Гилберта са „Garota de Ipanema”.

Њен нови албум APKA! ексклузивно је објављен у Бразилу и похваљен од стране јавности и критике, а помиње се и на листама најбољих албума објављених 2019. године и сматра се најпродаванијим албумом на колеџу и друштвеном радију у Сједињеним Државама у категоријама латино музике и светске музике у 2020. Са својим последњим албумом CéU је 2020. године освојила свој други латино Греми заредом у категорији „Најбољи савремени поп албум на португалском језику”.


Изложба „Арт Body Арт“ 22. новембар у Дистрикту

Изложбу карактерише представљање феномена тела кроз мултимедијалне уметничке форме, коју је  осмислила и организовала Галерија СУЛУВ, а моћи ћемо да је видимо у Дистрикту од 22. новембра до 6. децембра у склопу програма Друга? Европа.

На овој изложби сваки рад нешто ради, и отвара низ тема, захтева учешће посматрача, а заузимајући и физички и виртуелни простор радови формирају један хибридни простор у којем је омогућена активна интеракција публике и уметничког дела.

Радови се ослањају на мултимедијалне уметничке дисциплине, истраживачко-експерименталног карактера које кореспондирају у областима визуелних технологија, електронике, генеративне уметности, интеракције, покрета, светла, звука и осталих процеса дигиталних мултифункција.

Отварање изложбе „Арт Body Арт“ планирано је за 19:00 часова.


Промоција монографије Бошка Шеве у Музеју Војводине 22. новембра
Фото: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs

Промоција ће се одржати у уторак, 22. новембра, у 12:00 сати, у Музеју Војводине.

Текст монографије потписују историчари уметности Владимир Митровић и Драгана Гарић, а дизајн Габриела Спасојевић.


Први Сајам антиквитета у СКЦНС Фабрици 24. новембра
Фото: PrtSc/skcns.org

Сајам антиквитета одржаће се по први пут у СКЦНС Фабрици, 24. новембра, од 9:00 до 17:00 часова.

Посетиоци ће бити у прилици да се упознају с понудом слика, сатова, старих предмета, монографија, књига, као и осталих предмета и објеката који су заокупили пажњу колекционара и љубитеља антиквитета.

Идеја је да се ова манифестација, уколико посетиоци и излагачи искажу интересовање, организује током целе године, сваког последњег четвртка у месецу.

Улаз за посетиоце је бесплатан, а за излагаче се учешће наплаћује 500 динара по штанду. Они који желе да излажу треба да се пријаве на мејл  jovangvero@yahoo.com.


„Блиско“ фестивал камерне музике од 23. до 26. новембра у Градској концертној дворани
Фото: PrtSc/Facebook.com/GradskaKoncertnaDvorana

Овај концерт са реномираним извођачима, Robert Lakatos, Guy Ben-Ziony, Dmitry Kouzov, Giuseppe Albanese, једна је од прилика да се уверите зашто је Нови Сад ове године престоница културе, где је уз помоћ господина Стефан Миленковића као и града Новог Сада, наш град вратио прави дух љубави.

Блиске сусрете са камерном музиком ћемо имати  од 23. до 26. новембра у Градској концертној дворани у Новом Саду.

На фестивалу камерне музике Блиско! имаћете прилике да слушате фантастичне извођаче који ће својим извођењем још једном показати зашто су једни од најбољих у свом послу.

Улазнице можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ и онлајн.


Монодрама Драгана Маринковића Маце „Каква ти је жена, такав ти је живот“ 23. новембра у Позоришту младих

Представа „Каква ти је жена, такав ти је живот“ ће вас натерати да размислите добро о себи и о свету који вас окружује, јер ми смо генерације које не желе везу.

Листамо по апликацијама у нади да ћемо пронаћи ону праву особу. Желели бисмо поручити своју сродну душу преко интернета, читамо „Пет начина како да знаш да му се свиђаш“ и „Седам начина како да је освојиш“ мислећи да можемо програмирати особу за везу као пројекат на интернету. Ипак, ми смо ти који не желе везу.

Желимо фасаду везе без труда, држање за руке без гледања у очи, одуговлачење без озбиљног разговора, обећање без стварне посвећености. Желимо и прославити годишњицу без оних 364 дана који воде до ње. Играмо игре без победника и на крају останемо сами. Желимо ту љубав као из филма, али ништа не чинимо.

Да ли волимо да нас воле или волимо да волимо? Колико брак мења однос двоје људи и саму везу? Шта је потребно за складан брак? Одговоре на вечита питања о односу мушкарца и жене, Драган Маринковић Маца доноси на оригиналан и само њему својствен начин.


Зимски фестивал „Божићна чаролија“ од 24. новембра до 10. јануара на платоу испред ТЦ Променада у Новом Саду
Фото: PrtSc/www.communications.rs

Зимски фестивал под називом „Божићна чаролија“, који ће се одржати од 24. новембра. до 10. јануара на платоу испред ТЦ Променада у Новом Саду.

Својим разноврсним програмом фестивал ће употпунити празничну атмосферу у којој подједнако уживају наши суграђани и сви други посетиоци фестивала.

Свако вече од 18.00 часова на „Распеваној јелци“ наступаће дечији хорови који певају божићне и новогодишње песме, а од 19.00 на бини следе концерти популарних новосадских бендова.

Ове године, фестивал у 18.00 часова отвара дечији хор „Шарени вокали“.

У празнично украшеним дрвеним кућицама посетиоци ће моћи да купе разноразне празничне рукотворине, декупаж предмете, накит, слатке и слане гурманлуке, као и кувано вино и чај који су неизоставно део зимског фестивала.
„Зимски кутак“, играоница у слами и вожња на рингишпилу обрадоваће све малишане.


Фестивал фолклора „Равница“ у гимназији „Лаза Костић”, 26. новембра

Ветерански фестивал фолклора „Равница“ традиционално окупља културно-уметничка друштва из свих крајева Србије и региона, као и дијаспоре. Циљ фестивала је неговање и промовисање културе и традиције Србије песмом, игром, музиком и ношњом. Организатори себи постављају нове циљеве, како би сваке године фестивал био још бољи и како не би изневерио очекивања публике и учесника, који су из године у годину све бројнији. Фестивал „Равница” је, такође, начин да свом граду дарују део атмосфере и енергије коју осећају као играчи, те да чувају српско коло које је уписано у Унеско листу нематеријалне светске баштине као важан део српског културног наслеђа.


„To Be Punk.Festival“ 25. и 26. новембра у СКЦНС Фабрика
Петнаесто издање „To Be Punk.Festival.a“ у организацији Студентског културног центра Нови Сад, одржаће се у СКЦНС Фабрици у петак и суботу, 25. и 26. новембра 2022. године.
Фото: СКЦНС Фабрика/Јелена Летић

Улазнице су у претпродаји онлине на http://www.gigstix.com/ као и на продајним местима Гигстиxа. Могуће је купити само комплет улазница за обе вечери, по цени од 1500 динара. Појединачне улазнице продаваће се на дан фестивала, на билетарници Фабрике по цени од 1000 динара за вече.

Оба дана, врата Фабрике и билетарница отварају се у 19 часова, а концерти почињу у 20 часова.Овогодишње издање ТБП-а одржава се у склопу програмског лука “Друга? Европа”, Европске престонице културе Нови Сад 2022.


Изложба „Млечни пут – уметност, време, простор“, 25. новембра у Музеју савремене уметности Војводине

Отварање изложбе „Млечни пут – уметност, време, простор“, одржаће се 25. новембра, са почетком у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине. Изложба ће бити оворена за публику до 30. децембра, а моћиће да се погледа на три локације у граду: у Музеју савремене уметности Војводине (Дунавска 37), Ликовном салону КЦНС (Католичка порта 5), Креативном дистрикту – БИРО (Булевар деспота Стефана 5).

Изложба Млечни пут обухвата радове преко 50 уметника, уметница и уметничких група из Новог Сада, Србије и интернационалне уметничке сцене, кроз историју, али и укључивање релевантних савремених уметничких пракси.

Отворена форма изложбе подразумева интегрисање различитих медијских, процесуалних и интердисциплинарних истраживања, перформанс и колективне акције, интервенције у реалном и дигиталном простору, дискусије и размене, уз утопијске и друштвено-критичке ставове.


Српско народно позориште
Фото: Градске инфо

162. сезона у СНП нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.

Погледајте репертоар СНП-a за месец новембар.


Позориште младих
Фото: Градске инфо

Позориште младих, место у којем одрастамо, у којем од деце постајемо људи.

Репертоар позоришта за новембар месец.

Уживајте!

Da li znate koje sve taksi službe postoje u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.