Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Овог пролећа једите што више младог лука, веома је здрав

Млади лук је изузетно хранљива биљка која телу пружа низ здравствених предности.
Фото: Pixabay/Hans

Богат је витаминима и минералима који помажу у превенцији разних болести.

Нутритивно, млади лук је идеална комбинација лука и поврћа.

Одличан је извор витамина К и Ц и веома добар извор витамина А. Откривено је да млади лук такође штити очи од упале и спречава макуларну дегенерацију (клиничко стање које доводи до губитка вида).

Конзумација младог лука доноси многе здравствене предности, а ово су неке од њих.

Чува здравље срца

Млади лук је пун антиоксиданата који помажу у борби против слободних радикала који оштећују ћелијска ткива. Поменимо и витамин Ц који ће се побринути да холестерол и крвни притисак буду под контролом, што је и заштита од срчаних обољења.

Јача кости

Уз витамине Ц и К, млади лук је заштитник здравља костију. Витамин Ц је одговоран за производњу колагена, а витамин К чува густину костију.

Одржава младалачки изглед коже

Ако говоримо о колагену, кожи је потребан да би остала лепа и млада, а млади лук помаже телу да производи колаген како би се природно регенерисао.

Ублажава прехладе

Често се помиње да млади лyк има антибактеријска својства, па je велики борaц против прехладе и грипа. Његови састојци стимулишу избацивање слузи из респираторног система.

Штити вид

Пун каротеноида, млади лук ће одржати ваш вид и здравље очију здравим. Садржи витамин А који промовише добар вид и штити очи од упале и макуларне дегенерације.

Смањује холестерол

Млади лук има чак 6 састојака за које се верује да снижавају холестерол. Осим тога, ова намирница ће повећати ниво „такозваног“ доброг холестерола. Зелени лук ће такође деловати тако што ће смањити ниво шећера у крви.

Luk i krompir ne čuvaju se zajedno, ali ni paradajz i krastavac

 

Преузмите андроид апликацију.