Млади лук је изузетно хранљива биљка која телу пружа низ здравствених предности.
Богат је витаминима и минералима који помажу у превенцији разних болести.
Нутритивно, млади лук је идеална комбинација лука и поврћа.
Одличан је извор витамина К и Ц и веома добар извор витамина А. Откривено је да млади лук такође штити очи од упале и спречава макуларну дегенерацију (клиничко стање које доводи до губитка вида).
Конзумација младог лука доноси многе здравствене предности, а ово су неке од њих.
Чува здравље срца
Млади лук је пун антиоксиданата који помажу у борби против слободних радикала који оштећују ћелијска ткива. Поменимо и витамин Ц који ће се побринути да холестерол и крвни притисак буду под контролом, што је и заштита од срчаних обољења.
Јача кости
Уз витамине Ц и К, млади лук је заштитник здравља костију. Витамин Ц је одговоран за производњу колагена, а витамин К чува густину костију.
Одржава младалачки изглед коже
Ако говоримо о колагену, кожи је потребан да би остала лепа и млада, а млади лук помаже телу да производи колаген како би се природно регенерисао.
Ублажава прехладе
Често се помиње да млади лyк има антибактеријска својства, па je велики борaц против прехладе и грипа. Његови састојци стимулишу избацивање слузи из респираторног система.
Штити вид
Пун каротеноида, млади лук ће одржати ваш вид и здравље очију здравим. Садржи витамин А који промовише добар вид и штити очи од упале и макуларне дегенерације.
Смањује холестерол
Млади лук има чак 6 састојака за које се верује да снижавају холестерол. Осим тога, ова намирница ће повећати ниво „такозваног“ доброг холестерола. Зелени лук ће такође деловати тако што ће смањити ниво шећера у крви.
Luk i krompir ne čuvaju se zajedno, ali ni paradajz i krastavac
Преузмите андроид апликацију.