Воће и поврће треба да буду основни део здраве и уравнотежене исхране јер су препуни витамина и антиоксиданата који су важни за правилно функционисање организма.
Киви је помало занемарено воће, али постоји неколико разлога зашто би требало да започнете дан управо овом намирницом.
Два најважнија састојка кивија су антиоксиданси и витамин Ц. Количина витамина Ц на 100 г кивија је 98 мг, што је дупло више од поморанџе и лимуна. Помаже телу да неутралише слободне радикале и тако штити тело од многих болести. Киви је препоручљиво јести ујутру уз доручак.
Јачање имунитета
Велика количина фолне киселине, поред витамина Ц, јача одбрамбени систем организма. Они повећавају производњу белих и црвених крвних зрнаца, као и антитела, која нас штите од вирусних болести.
Боља циркулација
Киви садржи витамин Е и омега 3 и 6 масне киселине, побољшава здравље артерија. На овај начин се спречава настанак тромба и крвних угрушака. Идеалан је за заштиту од тромбозе, срчаног удара и оштећења мозга.
Губитак тежине
Садржи доста воде и нема велику енергетску вредност, па је идеалан за мршављење и избацивање течности из организма. Ограничите се на два до три кивија дневно јер већи унос може изазвати алергију.
Ублажава стрес
Киви је идеално воће за ублажавање стреса. Због велике количине витамина Ц ублажава нервозу и анксиозност.
Јача кости
Минерали магнезијум и калијум налазе се у кивију, а одлични су за јачање костију, зуба и ноктију. Ко не би требало да конзумира киви? Људи који су склони бубрежним обољењима, имају песак или камење, не би требало да једу киви јер их може изазвати.
Преузмите андроид апликацију.